Hvor mange brudepiker er det normalt å ha i bryllupet?

Hvor mange brudepiker er det normalt å ha i bryllupet?

så velger du dine brudepiker
Karianne Mokkelbost
Karianne
Forfatter
Share
Oppdatert den 16 august, 2023

Det er mange valg som skal tas når dere planlegger bryllupet og den store dagen, og rundt om i verden finnes det ulike tradisjoner. Hensyn til religion, familie og kultur må tas, og kanskje er det også elementer man ønsker å ta med fordi man liker dem.

En viktig avgjørelse som må tas tidlig i prosessen, er valg av forlovere. For å kunne gifte dere, må dere ha to vitner, som kjenner dere godt og som skriver under på hver sin forlovererklæring. Disse to personene er tradisjonelt forlovere når det kommer til norske bryllup. Det er personer som skal støtte dere under planleggingen, hjelpe til under bryllupet og bidra til at ting går på skinner slik at dere kan nyte dagen deres. Hvor mange det er normalt å ha, ser vi litt nærmere på videre i artikkelen.

I dag får vi inspirasjon og innflytelse fra alle verdenshjørner og vi ser at norske bryllup også blir preget av påvirkninger utenfra. Valgene man tar under bryllupsplanleggingen er høyst personlige og individuelle. Dere skal planlegge et bryllup som passer til dere som par, deres personligheter, bryllupets økonomiske ramme og lokalene dere skal være i.

Avgjørelsene rundt brudefølget må tilpasses deres ønsker, kulturelle betingelser, religion og andre viktige rammer. Vi skal se litt nærmere på hvor mange brudepiker som er vanlig i et bryllup og hvilke oppgaver brudefølget har, både de mer tradisjonelle og nyere variantene som vi ser i Norge.

Hva er vanlig når vi snakker om brudepiker og forlovere?

Det finnes så mange avgjørelser som regnes som normalt for et bryllup i dag, ettersom dagen skal gjenspeile brudeparet som gifter seg. Selv om tradisjonen, og oldemor, sier at det må være slik eller slik, betyr ikke det at valgene dere ønsker å ta, er feil. Individuelle og unike bryllup er tross alt det beste!

Forlovere i Norge

Selv om tradisjonen sier at dere skal ha én forlover hver, kan dere ha flere såkalt medforlovere. Plassmessig i en kirke kan det være vanskelig med flere enn to forlovere hver, men det betyr ikke at dere ikke kan ha det. Flere kaller brudepikene sine for forlovere, mens andre har en forlover og flere brudepiker, eller to forlovere og resten brudepiker. Hvordan du vil dele inn titler og oppgaver, er helt opp til dere som brudepar.

brudepiker i utlandet og i Norge

Forlovernes viktigste oppgaver er å gi støtte underveis i planleggingen, hjelpe til der det trengs før, under og etter bryllupet og på selve dagen sørge for at brudeparet får i seg drikke og mat før vielsen.

Det er mange par som glemmer å få i seg nok næring før vielsen, og enda flere par som ikke klarer å gi fra seg kontrollen underveis. Dette skal forloverne hjelpe til med. Les mer: Gifte seg i Norge – ting man må tenke over før bryllupet

Brudepiker – tradisjon og nye varianter

Men hva med brudepiker, da? Hvor mange brudepiker har man? Hvilken alder pleier de å ha? Hva er oppgavene deres? Skal dere betale brudepikekjolene? Her er spørsmålene mange og svarene enda flere!

I Norge er det en lang tradisjon for å ha barn som brudepiker og brudesvenner. Ofte er det to til fire barn. Brudepiker, også kalt blomsterpiker, drysser blomster nedover midtgangen eller holder en liten blomsterbukett, og brudesvennene går ved siden av. Brudesvennene kan også strø blomster, eller de kan ha ansvaret for ringboksen. I enkelte bryllup har det vært flere brudepiker som har hatt ansvar for å bære kjolens slep eller sløret til bruden. Barn som opptrer som brudepiker bærer ofte hvite kjoler, og hvem som betaler disse kjolene bestemmer dere. Dersom dere ønsker helt spesielle kjoler, vil vi anbefale at dere står for betalingen, eller betaler halve.

Vi blir imidlertid stadig mer påvirket av andre kulturers praksis når det gjelder bryllup, og det er stadig flere som velger et voksent brudefølge i stedet for våre tradisjonelle brudepiker og brudesvenner. Det er noe spesielt å se fem par komme nedover midtgangen før bruden kommer i et bryllup, og det skaper en spesiell forventning rundt bruden. Har brudefølget også like kjoler og dresser med slips som matcher kjolene, blir inntrykket ganske så flott.

Hvor mange brudepiker man har, kommer helt an på størrelsen på bryllupet. Et stort bryllup på 100 personer har gjerne et brudefølge på opptil ti brudepiker med partnere, mens et mindre bryllup for eksempel har fire brudepiker i følge, der en av dem er forlover.

I USA er det en lang tradisjon for at brudesvennene og brudgommen gjør seg klare sammen, og tilsvarende at brudepikene og bruden gjør seg klare sammen. Dette fordi brudefølget som regel består av de nærmeste venninnene til bruden, og brudgommens kamerater.

Søster og brødre er gjerne en del av brudefølget, om de ikke har rollen som maid of honor eller bestman. Tradisjonelt har dette i Norge vært for forloverne og brudeparet. Bruden har gjerne blitt hentet av forloveren og vært hos frisør og sminkør sammen med sin forlover, for deretter å få hjelp til å ta på brudestasen enten i salongen eller hjemme.

Her er alle avgjørelser riktig, så lenge egne ønsker følges. Ønsker dere å være omgitt av deres nærmeste venner, eller ønsker dere å være på tomannshånd med forloveren deres? Hva vil gjøre nervene roligst?

Vil man invitere en frisør og sminkør hjem til seg, eller til et passende lokale, må man være forberedt på å betale ekstra for dette. Hvorvidt brudeparet skal betale for brudepikenes frisyre, sminke og kjole, må være avtalt med brudepikene på forhånd, og med frisørens team.

Hvilke oppgaver har brudefølget?

Tradisjonelt er det vennene til brudeparet som står for utdrikningslagene og hjelper brudeparet før og under vielsen og bryllupet. Der venner av brudeparet tidligere ble spurt om hjelp, tilfaller disse oppgavene det mer moderne brudefølget som kan fordele oppgaver seg imellom. Det er jo fortsatt venner av brudeparet, men satt i et slags system.

brudepiker til bryllup

Brudens brudepiker kan være vesentlige hjelpere på den store dagen. Kjolen til bruden fører ofte til utfordringer når bruden for eksempel må på do. Da er en brudepike veldig kjekk å ha som hjelper på toalettet.

Andre oppgaver som et brudefølge ofte har:

Før bryllupsdagen:

 • Bli med på kjoleleting
 • Bli med som støtte og hjelp ved blant annet gaveregistrering og kakesmaking
 • Dekorerer og ordne til bryllupet i dagene før

Under bryllupet:

 • Hjelpe bruden med bukett, kjole og slør under vielsen når bruden skal forflytte seg
 • Brudgommens forlover passer som regel på ringene frem til ringseremonien.
 • Hjelpe til med å pakke opp gaver og skrive gaveliste
 • Holde taler
 • Sørge for stemning på festen og på dansegulvet
 • Sørge for at brudeparet føler seg ivaretatt, og passe på at de har støtte og hjelp om de blir overveldet, stresset eller andre emosjonelle ting oppstår
 • Være klar med “førstehjelpsskrin” – smertestillende, sminke for å friske opp brudens look utover kvelden, neglefil, sysaker, sminkeservietter, gnagsårplaster, plaster og andre saker for uforutsette ting som kan skje

Etter bryllupsfesten:

 • Bevare stemningen når brudeparet drar (paret drar jo før festen er over)
 • Hjelpe til med å pakke ned gavene og frakte de til trygghet
 • Skal mat og drikke gjøres noe med – hjelpe til med å ordne det

En individuell avgjørelse

venner å bli inkludert i brudefølget

Som dere skjønner er valget av antall brudepiker svært individuelt. Dere behøver ikke ha en eneste brudepike om dere ikke ønsker det. Vil dere ha nieser og nevøer som brudepiker og brudesvenner, kjør på.

Dersom dere vil stå foran vigsleren så godt som alene, kan dere også det. Forlovernes oppgave er teknisk sett over når de har skrevet under papirene, og dere kan fint gifte dere uten noen andre tilstede om det er deres største ønske.

Ønsker dere å ha et stort brudefølge med flere av deres nærmeste venner, så er det også innenfor! Det kan lønne seg å ha en forlover som kan ta hovedansvar for resten av gruppa, slik at ansvaret de får for ulike ting i forkant av og underveis i bryllupet blir fordelt og kontrollert.

Dere må ta valg på bakgrunn av deres egne ønsker og preferanser, og ikke la omverdenens meninger påvirke dere. Valgene deres må reflektere det bryllupet deres ønsker dere og som vil gi dere den beste bryllupsprosessen, bryllupsdagen og bryllupsfeiringen.