Hvordan skrive en god bryllupstale, og hvilke taler holdes?

Hvordan skrive en god bryllupstale, og hvilke taler holdes?

Taler holdt ære brudeparet
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 14 august, 2023

Taler er en del av en tradisjonsrik bryllupsfeiring og talene som holdes hedrer brudeparet og deres kjærlighet. Selv om det finnes en rekke såkalte obligatoriske taler, er det egentlig ingen regler for hvem som skal holde tale. En tale til brudeparet er en gyllen mulighet til å si noen velvalgte ord til brudeparet og ønske dem lykke til i ekteskapet og livet de starter sammen.

Utfordrende og nervepirrende jobb

Hvordan kan man skrive en vellykket bryllupstale? Det å skrive talen er en utfordrende og nervepirrende jobb, og det lønner seg å sette av tid slik at talen blir personlig vinklet, men likevel lett og munter i tonen. Den kan gjerne være emosjonell, men bør likevel være oppløftende. De fleste bryllupstaler inneholder dessuten litt humor. Vi har samlet smarte tips og gode råd for å hjelpe deg på veien til en fantastisk tale.

Bryllupstale til bruden + tale fra tante – hva er vanlig?

I enkelte bryllup virker det som om “alle” vil holde tale, mens det i andre kanskje bare er brudgommen og foreldrene som sier noen velvalgte ord. Det er altså ingen fasit for hvor mange taler som skal holdes under et bryllup.

Det er derimot viktig at talene er gjennomtenkte og relativt korte. Hvor lang talen er varierer ofte med hvem som holder talen. Brudgommens ord til bruden tar gjerne lengre tid enn talen fra tante. Og bestemor har kanskje svært mye på hjertet, mens søsken kanskje fremfører et dikt.

Varierer med hvem som holder talen

Toastmasteren er ansvarlig for å organisere talene gjennom kvelden, og har som regel fått beskjed om de fleste taler-ønskene på forhånd. Er det mange som vil si noen ord, kan det være nødvendig å ha taler utover kvelden også etter middagen.

Kjøreliste for taler under feiringen:

  1. Velkomsttale
    Enten ønsker brudeparet alle velkommen og takker for at gjestene kom, for så å gi ordet til toastmasteren, eller toastmasteren ønsker velkommen til fest. Gjestene blir informert om praktiske ting som nødutganger og toaletter, og det blir gjerne sagt noe om dagens servering og kjøreplan.
  2. Brudens foreldre
    Kort tale med historier fra brudens barndom, med et innblikk i hennes gode og litt mindre gode egenskaper med et humoristisk blikk. Brudgommen ønskes velkommen til familien og man sier ofte noe om hvilke egenskaper man setter ekstra pris på hos ham.
  3. Brudgommens tale til bruden
    Bruden forteller brudgommen hvor viktig han er for henne, egenskaper og historier de har hatt sammen, og takker svigerforeldrene og egne foreldre.
  4. Brudens bryllupstale til brudgommen
    Bruden forteller brudgommen hvor viktig han er for henne, egenskaper og historier de har hatt sammen, og takker svigerforeldrene og egne foreldre.
  5. Brudens forlover
  6. Brudgommens forlover
    Disse talene er ofte mer løsslupne enn øvrige taler i bryllupet. Fokuset er på vennskapet man deler, uten å bli for intern. Talen har gjerne med opplevelser som fremhever unike egenskaper uten å gjøre det pinlig. Hvilken betydning har vennskapet? Man tar gjerne med noe om hvordan paret er med hverandre.
  7. Brudgommens far eller mor
    Kort tilbakeblikk på barndommen. Hvordan ble de introdusert for bruden. Egenskaper de setter pris på, og kanskje også noen mindre attraktive, hos brudgommen – fortalt på en lett og morsom måte. Ønsk bruden velkommen og si noe om hva dere setter pris på hos henne.
  8. Besteforeldre og faddere
    Dette er åpne taler der det ofte dukker opp noen røverhistorier og små gullkorn! En tale som reflekterer forholdet brud eller brudgom har til vedkommende.
  9. Søsken
    Søsken går gjerne sammen om å lage en tale, et dikt, en sang eller en dans. Det er lurt å bytte på å si ting underveis og ta med spesielle hendelser man har hatt som søsken.
  10. Venner og øvrig familie
    Alt fra en kort skål eller et dikt til en lengre tale. Dette er talene som ofte kan skyves utover kvelden, og som ikke må tas under middagen om man skal korte ned tiden ved bordet.
  11. Takk for maten
    Toastmasteren kan ta denne talen selv eller avtale med en av gjestene på forhånd. Ofte veldig kort, og med en takk til kjøkkenet og serveringspersonalet.

Hva tar man med i talen til brudeparet?

Hovedpoeng

  • Bestem deg for ett hovedpoeng og spe på med et eller to supplerende ting
  • Start med en sterk åpning etter en presentasjon av deg selv
  • Hold talen lett i tonen, ha med noe muntert og pass på at den ikke haler ut unødvendig. Har du veldig mye du gjerne skulle ha sagt til paret, skriv det ned i et brev eller bryllupskort som de kan få og lese siden.

Åpen, positiv og hjertelig

  • En bryllupstale må underbygge stemningen i bryllupet og gi glede. Start gjerne med å takke brudeparet for at du får delta på deres spesielle dag.
  • Vær oppriktig og morsom uten å bruke sarkasme (kan misforstås)
  • Husk at humor som passer på fest, ikke egner seg i en bryllupstale

En liten historie

  • En søt, rørende eller morsom historie som sier noe om ditt forhold til brudeparet og hva paret betyr for deg.
  • Kjenner du brudgommen best, vær ærlig på dette, men prøv likevel å inkludere bruden underveis i talen.
  • Unngå negative og pinlige ting!
  • Ha gjerne med hva som gjør brudeparet spesielle og hvorfor de passer så godt sammen.
  • Ha eventuelle kulturelle forskjeller og øvrige gjester i bakhodet når du velger ut historiene du vil fortelle. Ikke alle historier bør gjenfortelles i denne sammenhengen.

Tips og råd

  • Har du noen gode tips eller råd for ekteskapet, kan dette deles på slutten av talen. Det finnes flotte dikt og sitater som kan brukes i talene.
  • Egne råd som for eksempel: gå aldri til sengs uten et kyss selv om dere er sinte på hverandre eller vis alltid kjærlighet også utenfor husets fire vegger

Avslutt positivt

  • Ønsk brudeparet lykke til i ekteskapet og samlivet
  • Be alle løfte glassene og skåle for paret

Øv, øv, øv

  • En av de aller viktigste elementene ved talen er å øve godt på forhånd. Les den høyt og øv på intonasjon, pauser og blikk-kontakt med brudeparet.
  • Hold gjerne talen for noen som kan komme med tips og konstruktive meninger
  • Ha med stikkord du kan forholde deg til selv om du kan talen utenat. Nerver kommer når man minst venter det, og det kan være godt å ha noe å holde på samt å vite at hvis du kommer ut av det, kan du finne tilbake igjen til poengene dine.
  • Når du holder talen, snakk saktere og tydeligere enn du tenker du burde. Det skal være lett for alle å høre hva du sier og få det med seg.

Kopi av talen

  • Brudeparet vil sette stor pris på å få en utskrift av talen. Under bryllupet skjer det mye og det holdes flere taler, og da er det ikke alltid like lett å huske hva alle sa i ettertid. Utskriften av talen vil gi paret muligheten til å lese igjennom senere, og få med seg alt det gode du hadde å si.

Eksempel på tale fra far

Brudgommens far er gjerne mer emosjonell i sin tale til sitt barn. Dette er en viktig dag for sønnen og hans liv, og far overlater gjennom ekteskapsinngåelsen “stafettpinnen” til sønnens kone.

Et eksempel på en tale til brudgommen fra far:

“Kjære gjester, kjære familie og kjære Tom og Kari. Det er en ære å få være her og feire kjærligheten dere deler.

Når jeg står her minnes jeg på alle begivenhetene som har ledet opp til denne dagen. Alle timene vi har sittet i haller rundt omkring for å heie på Tom…

Etter at Kari kom inn i Toms liv merket mor og jeg…

Ettersom Tom har en liten tendens til å være… vil vi ønske Kari lykke til i et samliv der…

Vi har blitt kjent med deg, Kari, og setter umåtelig pris på hvordan du… og vi ønsker deg hjertelig velkommen i familien.

Et råd til dere begge er å…

La oss heve glassene. Hjertelig tillykke med dagen. Mor og jeg ønsker dere alt godt for fremtiden og gleder oss til å følge dere på veien. «Skål for brudeparet!”

Dette er en viktig dag for sønnen og hans liv

Alternativ til taler

Det er ikke alle som er komfortable med å si noe i en forsamling. Andre ønsker rett og slett å gjøre noe spesielt for paret. Hvilke alternativer til taler er passende under bryllupet? Svaret på det er at ALT kan passe, bare tonen er munter og lett, positiv og oppløftende.

  • Et dikt, enten selvskrevet eller lånt, som gir råd eller sier noe spesielt til paret.
  • En film du har satt sammen av spesielle hendelser
  • En sang – fellessang under middagen med tekst du har skrevet, eller en sang du synger selv
  • En unik dans til ære for paret

Slike avbrekk bringer unike aspekter inn i bryllupsfeiringen og er noe alle husker senere.

Vi ønsker deg lykke til med taleskrivingen. Husk at det er mye god informasjon og hjelp å finne i bøker, blader og på internett.