Tips til den beste bordplan i bryllup som alle vil elske

Tips til den beste bordplan i bryllup som alle vil elske

Det er mye som skal planlegges før den store dagen
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 14 august, 2023

Endelig skal det skje! Dere har forlovet dere og tiden er inne for å bli smidd i hymens lenker. Ja, livet består rett og slett av ren lykke. Men vent litt, det er jo en hel del som skal planlegges før den store dagen.

Plutselig florerer det av spørsmål. Hvem skal være forlovere? Hvor skal seremonien være?

Hvilket lokale skal vi velge? Hvor mange gjester skal inviteres, og hvem? Og ikke minst, hva skal det hele koste?

Inkluderer blant annet lokalet, mat, drikke

Ifølge en undersøkelse fra 2017 utført av Ipsos for DNB, planla par som skulle gifte seg å spandere 60 000 kroner i gjennomsnitt på bryllupet. En stor del av utgiftene er jo selve festen som inkluderer blant annet lokale, mat, drikke og musikk.

Men det er jo på festen det blir fart. Glassene fylles med god drikke og tallerkenen fylles med smakfulle herligheter, mens det holdes taler på rekke og rad.

Og nettopp derfor bør punktet bordplan bryllup stå høyt opp på prioriteringslisten. Ja, for en vil jo at alle skal ha en fantastisk dag som de sent vil glemme. Og for at festen skal bli en suksess, bør dere tenke godt over hvor dere plasserer gjestene til bords.

Så hva er en ideell bordplassering i bryllup, hvem sitter hvor?

Går vi tilbake i tid, var det meget viktig å følge tradisjonelle regler. I dag er det ikke lenger like viktig, selv om mange fortsatt velger å følge dem, eller noen av dem. Imidlertid har samfunnet endret seg. I dag består ikke et ekteskap nødvendigvis av en brudgom og brud, det kan like gjerne være to bruder eller to brudgommer. I tillegg er det også blitt mer vanlig med bonusfamilier, og det er ikke alltid at alle går like godt sammen. Det kan derfor være en god ide å tenke med hjertet i stedet for å følge alle regler til punkt og prikke.

Større bryllup vil det være bedre med andre bordtyper

Men før gjestene skal plasseres rundt bordet, skal det velges bordtype. I et mindre bryllup kan et langbord være et godt valg, mens i et større bryllup vil det være bedre med andre bordtyper. Vanlige navn på selskapsbord er rundbord, hestesko og E-bord, og sine navn har de enkelt og greit fått etter sin form.

Hva som er best, avhenger av både antall gjester og hva dere foretrekker. Går dere for bordplassering runde bord, hvor det anbefales maks 8 gjester rundt hvert bord, blir det gjerne en litt mer intim atmosfære. På den annen side er et E-bord perfekt for større selskap, selv om det også er et populært valg for mindre selskap, på lik linje med hestesko.

For en hjelpende hånd, kan det lønne seg å bruke et bordplassering bryllup verktøy som vil guide dere på veien til hvor deres festklare gjester bør få sitt bordkort. Her vil dere få hjelp og tips i forhold til type bord, skikk og bruk, regler og tradisjoner, så vel som råd og tips for de som heller vil følge hjertet.

Det finnes også nettsider hvor dere kan registrere dere og leke med ulike bordtyper og hvor gjestene skal sitte. Et annet verktøy er selvfølgelig å få hjelp av forlovere eller et familiemedlem som kanskje kan komme med noen råd og tips som dere ikke har tenkt på, kanskje også med noen kreative ideer til borddekking til bryllupet.

Hvilke tradisjonelle regler finnes for bordkart i bryllup?

Jo, når bordtype så er valgt, er alt klart for å begynne på bordkartet.

I forhold til skikk og bruk fra gammelt av, finnes det noen klare regler. Blant annet skal bruden alltid sitte til høyre for brudgommen, og bruden skal sitte ved siden av sin far, mens brudgommen skal sitte ved siden av sin mor. Videre skal nærmeste familie, forlovere og faddere få bordplass i nærheten av brudeparet.

Alle par skal være plassert overfor hverandre, og man skal sitte annenhver mann og kvinne. Mange velger fortsatt denne løsningen i tradisjonen tro – unge, så vel som godt voksne. Du skal heller ikke se bort fra at besteforeldre og foreldre vil mene at det er slik det skal være, og ikke kan skjønne noe annet.

Men som nevnt tidligere, er ikke dette alltid den beste løsningen i dagens samfunn. Kanskje dere allerede sitter og klør dere i hodet og tenker, hvordan skal vi løse dette?

Elsker å bli kjent med nye mennesker

Men ikke fortvil, vi har noen tips som også mange bryllupsplanleggere anbefaler. Enten det ikke er ønskelig å følge det som var vanlig på mormor og morfars tid, eller om det rett og slett ikke er mulig, kan dere heller følge disse tipsene. Brudeparet sitter selvfølgelig sammen, men med hver sin aller nærmeste til bords og med sine nærmeste i nærheten. Alle andre gjester plasseres sammen med gjester som de vil ha det hyggelig og trives med, slik dere kjenner dem. Kanskje er det noen som elsker å bli kjent med nye folk, mens andre trives bedre i selskap med folk de kjenner fra før?

Helt til slutt er det også viktig å tenke på at toastmaster og eventuelt fotograf sitter praktisk til i forhold til oppgavene deres, og at dere som brudepar selvfølgelig skal synes for alle. Det er jo tross alt dere som er midtpunktet i den store feiringen.

Noen velger også en såkalt free seating hvor gjestene kan sette seg hvor de vil. Det er deres fest og dere som bestemmer. Så lenge alle er glade, trives og har det gøy, blir det garantert en suksess.

Sammendrag

  • Begynn planleggingen med å velge bordtype. Et populært valg er hestesko, som både egner seg til større, så vel som mindre bryllup. Derimot kan rundbord, med maks 8 gjester rundt bordet, gi en mer intim atmosfære.
  • Gjestene kan plasseres ut fra skikk og bruk, eller dere kan velge en helt annerledes løsning som passer bedre i forhold til deres situasjon og ønsker. Mange kjører også en kombinasjon. Men selvfølgelig skal alltid brudeparet sitte sammen og være synlig for alle.
  • Til slutt, husk at alle skal trives på den store dagen. Ha det i bakhodet når dere planlegger hvor gjestene skal sitte og dere er garantert en enestående feiring som sent vil glemmes.