Ulike roller i bryllup – hva innebærer din rolle egentlig?

Ulike roller i bryllup – hva innebærer din rolle egentlig?

En slags hjelper under bryllupsfeiringen
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 3 august, 2023

I et bryllup er det ofte mange som får tildelt en rolle, en slags hjelper under bryllupsfeiringen. Roller i bryllup er alt fra fotograf og musikkansvarlig til toastmaster og forlover. Er du fotograf eller musikkansvarlig, er det enkelt å vite hva som er dine oppgaver, i alle fall etter en kort samtale med brudeparet.

Du har fått den ærefulle oppgaven

Men hva om du er toastmaster? Da lurer du kanskje på hva som er dine oppgaver. Eller du har fått det ærefulle oppdraget med å være forlover for bruden eller brudgommen. Hva er dine oppgaver før og under bryllupsdagen?

Du kan være usikker på hva som er dine oppgaver i din gitte rolle, men vi skal prøve å gi deg noen svar. Vi tar for oss ulike roller i bryllup og ser nærmere på hvilke oppgaver de normalt sett har, og hvilke roller de kan ta på seg om nødvendig.

Hvilke oppgaver ligger under din rolle?

Brudeparet er gjerne avhengig av, og setter enormt pris på, hjelp underveis i planlegging og gjennomføring av bryllupet sitt. Som regel er ikke familie og venner vanskelige å be om hjelp i denne sammenhengen, men enkelte oppgaver faller mer naturlig inn under ulike roller man finner i bryllupet.

Planlegging og gjennomføring av bryllupet deres

Vi starter med de to som brudeparet er avhengige av for i det hele tatt å kunne gifte seg, og følger opp med både hvem som er verter og hva en toastmaster skal passe på.

Forloverens oppgaver

I Norge kaller vi de viktigste rollene foruten brudeparet, for forlovere. Men de går også under bestman, maid of honor, terne, marskalk og brudepike. Kjært barn har mange navn, men vi forholder oss til tittelen forlover her. Brud og brudgom velger noen de står nær og som de vet kan være en støtte underveis.

Men de går også under bestemann

I utgangspunktet er forloverens oppgave å bekrefte overfor staten at brudeparet gifter seg av egen fri vilje, ikke er for nære slektninger og ikke er gift fra før. Forloverne må kjenne brud/brudgom godt og være over 18 år. Ut over dette er det ingen offisielle plikter, men det å være forlover i bryllup blir sett på som en stor ære! Det er en rekke oppgaver som vanligvis tilfaller en forlover.

 • Samle vennene og arrangere utdrikningslag
 • Være med bruden/brudgommen når de leter etter og velger bryllupsklær
 • Støtte og hjelpe til under planleggingen
 • Være et lyttende øre når ting ikke går som planlagt
 • Bli med til frisøren på bryllupsdagen
 • Sørge for av brud/brudgom spiser før vielsen og får i seg nok vann/mat i løpet av dagen
 • Stå ved brud/brudgoms side under vielsen
 • Hjelpe til med blomsterbukett og brudekjole underveis i vielsen
 • Brudgommens forlover passer som regel på ringene fram til ringseremonien
 • Hjelpe bruden med brudekjolen på toalettet, sminken som må freshes opp og annet bruden trenger
 • Sørge for at brudeparet tar pauser når de virker overveldet – passe på at brudeparet har det bra under bryllupet
 • Holde tale
 • Forloverne danser som regel med hverandre etter brudeparets første dans
 • Hjelpe til med å frakte gavene hjem

Hvem regnes som verter for bryllupet?

Hvem som er vertspar/verter for bryllupet, kommer an på hvordan brudeparet organiserer sitt bryllup. I eldre tider var det foreldrene som var vertskap for bryllupet, da det var de som betalte og inviterte til bryllupet. Men i dagens samfunn, er det ofte brudeparet selv som inviterer og dermed er vertskap.

Brudeparet organiserer bryllupet sitt

Ofte er foreldrene fremdeles viktige økonomiske hjelpere, men vertsrollen har de generelt ikke. Brudeparet takker sine foreldre i velkomsttalen og setter på den måten ekstra pris på dem. Foreldrenes oppgaver i bryllupet er ofte:

 • Støtte og hjelpe til med planleggingen
 • Holde tale til brudeparet
 • Danse første dans etter brudeparets dans
 • Sørge for at gjestene har det hyggelig sammen før selskapet starter og underveis i pauser
 • Hjelpe til med å frakte gavene hjem

Hva gjør en toastmaster i bryllup?

Toastmaster er dirigenten under bryllupet og riktig valg av toastmaster er viktig! Hovedoppgavene er å overholde agendaen og kontakten med kjøkkenet. Videre står hen for skåler, tilpasser talene og gir nødvendig informasjon underveis. Som regel har toastmasteren en munter tone når hen presenterer ulike taler, gjerne ved å si litt ekstra om taleren.

Riktig valg av toastmaster

Toastmasteren må være en som ikke er nervøs for å snakke i offentlige settinger og som er flink med morsomme kommentarer.

Hvilke oppgaver har en brudepike?

Når det gjelder brudepikene er det varierende hva de skal gjøre under et bryllup i Norge. Tradisjonelt har bryllup i landet vårt hatt brudepiker og brudesvenner, men de har vært barn som også har gått under tittelen blomsterbarn. De ledet vei for bruden inn til vielsen, hånd i hånd, med blomsterbukett og evt ringpute.

Bryllup i Norge varierer

Denne tradisjonen eksisterer i høyeste grad fremdeles, men vi ser også at flere og flere velger et brudefølge. Dette er venner av bruden og brudgommen, altså voksne brudepiker og brudesvenner. I blant annet USA er et bridal party en selvfølge!

Brudefølge går inn før bruden, kledd i like kjoler/dresser. Det er vennene som har deltatt underveis i planleggingen av bryllupet, støttet brudeparet når det har vært behov og deltatt i utdrikningslag. Deres jobb under festen er å hjelpe til med stemningen slik at den holdes oppe, og alle har det gøy.

så velger du dine brudepiker

Hvor mange brudepiker er det normalt å ha i bryllupet?

Det er mange valg som skal tas når dere planlegger bryllupet og den store dagen, og rundt om i verden …
Viktigst i bryllupsfesten

Hva innebærer rollen din som toastmaster i bryllup?

Har du blitt spurt om å være toastmaster i et bryllup, men lurer litt på hva som egentlig er oppgavene …