Forloverens viktige oppgaver som bestman i bryllupet

Forloverens viktige oppgaver som bestman i bryllupet

Setter pris på å ha deg i livet deres
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Publisert den 9 juni, 2023

Det å bli spurt om å være forlover i et bryllup viser at bruden eller brudgommen stoler på deg og setter stor pris på å ha deg i livet sitt. Som regel er det bestekompisen som velges som bestman, men det kan like gjerne være en bror eller onkel. Poenget er å ha en som står ved din side som du vet kan støtte deg, som kjenner deg godt og kun vil deg vel.

Person er definert som brudgommens høyre hånd

I utlandet heter forlover bestman/best man og personen defineres som brudgommens høyre hånd gjennom planleggingen av bryllupet og på selve bryllupsdagen. De har tradisjonelt en rekke oppgaver som skal følges opp, i tillegg til at de skal holde tale og danse i bryllupet.

Men hvilke oppgaver har forloveren til brudgommen? Hva er ansvaret til en best man, og hvordan kan man best utføre disse og være til støtte og hjelp for brudgommen og bruden? Vi ser litt nærmere på hvilke ansvarsområder du har som best man for brudgommen.

Ansvarsområdene til en best man

Hovedansvaret til enhver forlover er å skrive under på en forlovererklæring. Uten denne kan ikke brudeparet gifte seg, så dette er en svært viktig del av jobben til en best man. Men brudeparets forlovere har som regel også andre ansvarsområder i forbindelse med både planlegging og gjennomføring av bryllupet. Det er ganske like oppgaver mellom brudens maid of honor og brudgommens best man, men vi holder oss til bryllupets best man i denne artikkelen.

En av de viktigste oppgavene er å være til støtte og hjelp underveis i planleggingsprosessen, og være et kontaktpunkt for alle på brudgommens side (både for venner, familie og andre gjester). Bestman opptrer som brudgommens høyre hånd og skal lette arbeidsmengden til brudgommen før, under og etter bryllupet. Du skal være et lyttende øre for brudgommen når ting tar overhånd, hjelpe brudgommen med ideer til morgengave, tale og alt annet brudgommen skal fikse.

Uten dette kan ikke brudeparet gifte seg

Forloverne vil også ha tett kontakt med toastmasteren underveis før bryllupet, da de ofte får vite om sanger, talere og andre morsomheter som skal skje, og som må videreformidles til toastmasteren og bli satt inn i programmet.

Som best man har du ansvaret for å planlegge utdrikningslaget sammen med vennene til brudgommen. Det er ditt ansvar å sørge for at utdrikningslaget gjennomføres på en slik måte at det ikke strider fullstendig mot brudgommens personlighet eller er skadelig for brudgommen på noen som helst måte, men allikevel er litt utfordrende. For å få til et utdrikningslag som både er morsomt, utfordrende og kanskje inneholder litt ubehag, må du kjenne brudgommen veldig godt.

Det er også ditt ansvar å bli med brudgommen på leting etter antrekk til bryllupsdagen, og ofte leier brudeparet lignende antrekk til brudgommen og hans best man. Les mer om de ulike rollene i bryllup her.

Oppgaver på selve bryllupsdagen

På bryllupsdagen skal brudgommen få slippe å holde styr på tiden, og dette blir derfor forloverens ansvar. Forloveren skal også passe på at brudgommen husker å drikke og spise jevnlig gjennom dagen, slik at nervene til brudgommen ikke tar overhånd.

Før vielsen er brudgommens forlover viktig for å ønske gjestene velkommen og vise hvor man skal sitte i vigselslokalet. Hen skal også passe på at brudgommen holder seg rolig og at ting skjer til riktig tid. Dessuten er det ofte en best mans oppgave å passe på ringene frem til ringseremonien.

Sørg for at brudgommen holder seg rolig

Under selskapet hjelper forloverne brudeparet, toastmasteren og foreldrene med å sørge for at gjestene har det bra underveis. Du skal holde en tale, danse noen danser og gjerne komme med litt underholdning. En passende underholdning kan være noen minner fra utdrikningslaget som er egnet for andre gjester å se.

Etter selskapet hjelper både en best man og en maid of honor til med å få gaver hjem fra festlokalet, og det er ofte brudgommens forlover som sørger for å levere tilbake klærne som brudgommen og hen har leid.

Lykke til i din oppgave som best man!