Ekteskapsinngåelse – Det du må vite om vielse og program

Ekteskapsinngåelse – Det du må vite om vielse og program

Et bryllup er en høytidelig seremoni
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 2 august, 2023

En vielse er en høytidelig seremoni, og gifter man seg i kirken gir det flotte rammer rundt bryllupet. Mange innbiller seg at det er dyrt å gifte seg i kirken, men dette er ikke korrekt. Selve ekteskapsinngåelsen i kirken, dersom det skjer i kirken man sogner til, er gratis. Dere får både prest, organist og kirketjener i egen kirke gratis. Ønsker dere å gifte dere i en annen kirke, må dere ut med en avgift på mellom 2500 og 6000 kroner.

Inngår dere ekteskapet borgerlig, vil det gjelde litt andre ting enn i kirken, men selve ekteskapsinngåelsen er nokså lik.

Hva er et vigselsprogram er? Og hva må man tenke over? Hvor lenge varer en vielse? Hva er en vigselsattest? Vi gir dere svar rundt en del spørsmål som gjerne dukker opp rundt vielsen.

Dere finner mange fantastiske, og gratis, maler for program til vielsen, bordkort, invitasjoner og takkekort hos Canva. De kan redigeres slik at de blir personlige og unike, og det er veldig enkelt å lage flotte design på kort tid.

Faktisk ekteskap er ganske likt

Hva er en vielse og hvor lenge varer den?

De fleste av oss vil nok tenke på bryllup og ekteskapsinngåelse når vi hører ordet vigsel eller vielse. Det er selve seremonien der to personer inngår ekteskap og blir mann og kone, en seremoni som i kirken er hellig og velsignet.

Det er store forskjeller på hvor lenge en vielse varer, og hovedforskjellon ligger mellom en ekteskapsinngåelse i kirken og en borgerlig. En borgerlig vielse uten tilleggselementer som musikkfremføring, diktlesning og lignende, tar maks 15 min. En vielse i kirken varer som regel mellom 30 minutter og en time.

Bli mann og kone

Tiden vielsen tar kommer an på hva slags vielse dere ønsker – helt basic eller fylt med personlige elementer. Mange har venner, eller hyrer inn personer, som spiller eller synger underveis, noen har med ekstra bibelvers eller dikt de setter stor pris på og andre har unike elementer som skal tas med i vielsen. Dette er ting som gjør ekteskapsinngåelsen helt spesiell for paret, og som gjør seremonien lengre.

Det kan være lurt å sette av litt ekstra tid utover selve vielsen, og heller ha litt god tid før dere suser av sted til neste punkt på listen – som regel fotografering. Uforutsette ting kan oppstå, forsinkelser hender og av og til tenker man at det tar kortere tid enn det faktisk gjør å komme inn og ut av et lokalet.

Kan man dekorere for å gjøre det personlig og unikt?

Det korte svaret er ja, men…

Når det gjelder kirker, må dere ta kontakt med kirkeansvarlig i kirken dere skal vies i og forhøre dere om hva som er lov. Enkelte kirker har restriksjoner man må ta hensyn til, mens andre har totalforbud. Andre kirker igjen er svært dekorerte i seg selv, og da lønner det seg kanskje ikke å trekke inn mange elementer som krasjer med kirkens originale dekor? Se mer om å sette et personlig preg på kirkebryllupet her.

Spør om hva som er lovlig

Hvorvidt dere kan dekorere på det offentlige kontoret dere skal vies, må undersøkes da det kan være restriksjoner. Står human-etisk forbund for vielsen, er det fordi man har et spesielt forhold til forbundet, eller man ønsker å inngå ekteskap på spesielle steder. Står bryllupet for eksempel på stranden, kan man dekorere så mye man vil, så lenge man rydder opp igjen etterpå.

Hva er et bryllupsprogram?

Vigselsprogram, bryllupsprogram, vielsesprogram og kirkeprogram – kjært barn har mange navn.

Et vielsesprogram er rett og slett informasjon om seremonien rundt ekteskapsinngåelsen, som deles ut til gjestene når de ankommer. Programmet inneholder rekkefølgen for det som skal skje under vielsen.

Har dere sanger og bønner, er disse som regel skrevet inn slik at gjestene enkelt kan følge med på det som skjer underveis. Dere kan finne mer detaljert informasjon om et kirkeprogram for vielse i kirken her.

Brudepar ønsker ofte å lage programmet selv. Husk på at et vielsesprogram er ulikt for de ulike variantene av ekteskapsseremonier. I kirken er det visse retningslinjer som må følges, mens man i borgerlig og human-etisk vielse står mer fritt. Uansett må det tas en samtale med vigsler for hva som skal være med i vielsesprogrammene.

Visse retningslinjer som må følges

Utover dette er designet helt opp til dere. Hold gjerne på den røde tråden med farger og designelementer som gjelder for resten av bryllupet.

Ønsker dere å prøve å designe et vigselsprogram selv, kan dere opprette en gratis konto på Canva. Dere finner et bredt utvalg av profesjonelt designede maler som dere kan redigere så mye eller lite dere vil. Ta en tur innom Canva (for Norge) og kikk på deres flotte, gratis maler for bryllupsprogram!

Når vielsen er ferdig får dere utdelt en vigselsattest som bekrefter at dere har inngått ekteskap.Vigselsattesten bekrefter navn på ektefellene, sted og tid for vielsen, navn på vigsler og eventuelle nye navn. Dette er et juridisk dokument som blir sendt inn til skatteetaten.