Bryllup i kirken – 3 tips til dekoreringen til vielsen

Bryllup i kirken – 3 tips til dekoreringen til vielsen

Fantastisk, romantisk og unikt
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 18 juni, 2023

Vi ønsker alle at vielsen i kirken skal huskes som flott, fantastisk, romantisk og unikt. Alt fra pynt og stemning, til mat og taler, skal representere brudeparet og henge sammen. For å oppnå dette må fargene og pynten bestemmes i god tid, og brudeparet må vurdere hvorvidt det skal være pynt i kirken eller om kirken, brudeparet i all sin stas og pyntede gjester er nok for å skape stemningen som ønskes.

Tradisjonell eller moderne

Om dere velger å pynte må dere bestemme dere for overdådig eller minimalistisk, tradisjonelt eller moderne. Romantisk blir det uansett, men pynten kan bidra til en enda mer romantisk følelse. Hold fast på den røde tråden i bryllupet og la dekorasjonene gjenspeile stilen og fargene dere har ellers i bryllupet deres.

Hvem sitter hvor i kirken, er du på brudens side, skal vennene sitter foran eller bak i kirken? Vi ser litt nærmere på både egnet pynting til kirkebryllupet og sitteplasser i kirken.

Hvordan dekorere kirken til bryllupet?

Pynt i kirken i forbindelse med bryllup, bestemmes delvis av den enkelte kirke. Noen kirker er smykker i seg selv og trenger svært lite pynt, og enkelte eldre kirker har egne regler for hva du har lov å pynte med. Dekoren som velges må stå i stil til kirken samtidig som det bidrar til å danne en helhet. Dekorasjonen skal ikke ta fokuset bort fra selve vielsen og alt det andre som skjer under seremonien.

Det finnes tradisjonelle ideer rundt pyntingen i kirken, men som ved alt annet til bryllupet, er det opp til hvert enkelt brudepar og deres ønsker. Ingen regler MÅ følges!

Brudepar og deres ønsker

Om dere velger å pynte, må dere også gjøre avtale med noen som rydder i kirken etter dere. Har dere hatt blomsterbarn som har strødd roseblader opp midtgangen, må dere kanskje sørge for at dette blir kostet opp. Enkelte kirker ordner opprydningen for dere, men ikke ta det for gitt – gjør en avtale med kirken og skaff eventuelt noen som kan gjøre det for dere.

Kanskje kan dere ta med blomstene videre til selskapslokalet? Er det et bryllup før eller etter dere kan det lønne seg å ta en telefon til det andre paret og høre om de vil spleise på pynt til kirken.

Tradisjonell og subtil pynt

  • blomster på enden av kirkeradene, gjerne med farger og blomster som går igjen i brudebuketten, og ofte bundet sammen med silkebånd som henger litt ned mot gulvet.
  • oppsatser av de samme blomstene brukes ved inngangspartiet til kirken og ved alter-området. Mange setter også opp ekstra lys for en mer romantisk stemning.

Overdådig dekorasjon

  • preget av et stort mangfold av pynt. Sterkere farger, større og flere oppsatser med blomster.
  • en utradisjonell retning kan også inkludere ballongbue, lyslenker og papirdekorasjoner.

For ytterligere romantisk stemning i kirken er det flott med tyll i dekorasjonen, flere blomster og ekstra mange levende eller batteridrevne lys. Hva med utklippede duer blant pynten?

Jeg er venn av bruden – hvor sitter jeg?

På hvilken side i kirken sitter gjestene ved bryllupet? Plasseringen av gjestene i kirken er ofte preget av de tradisjonelle reglene fra gammelt av, der brudens familie og venner satt på høyre side og brudgommens familie og venner satt på venstre side. Videre sier tradisjonen at nærmeste familie sitter øverst mot brudeparet, deretter øvrig familie, så nære venner, venner og bakerst sitter kollegaer og andre.

Sitter vanligvis på første rad i kirken

Denne plasseringen er ikke et must, men en grei retningslinje når gjestene lurer. Består brudefølge av brudepiker og brudesvenner, sitter gjerne disse på første rad i kirken. Andre som har oppgaver underveis bør sitte slik at de enkelt kan bevege seg dit de skal. Utover dette er det ingen regler som sier konkret hvem som sitter hvor i kirken.

Dagens brudepar har ofte svært mange felles venner, og det kan være usikkert hvor disse bør sitte. Det kan være greit å gi vennene beskjed om å sette seg slik at gjestene totalt blir jevnt fordelt mellom høyre og venstre side av kirkegangen.

Hvor sitter brudeparet og foreldrene?

Brudeparet og forloverne sitter ofte på et podiet eller parti rett ved alteret. Noen par velger å sitte sammen hele tiden, mens andre går for den tradisjonelle delingen der brudgommen og hans forlover sitter på høyre side av alteret og bruden med sin forlover sitter på venstre side. Etter inngåelsen av ekteskapet, bytter brudgommen plass med brudens forlover, og paret sitter sammen under resten av seremonien.

Sitter ofte på et podium

Hvor foreldrene plasseres i kirken, kommer an på brudeparet. Ofte sitter brudgommens foreldre bak ham, og brudens foreldre bak henne, men dette er veldig individuelt. Det er flere brudepar som ønsker at foreldrene sitter på første rad, og ikke på podiet.

Legg gjerne kirkeprogrammet på stolene til brudeparet og forlovere, slik at dette er lett tilgjengelig når de kommer til sine plasser. Alle andre gjester får sine program utdelt når de entrer kirkerommet.