Kirkeprogram til bryllup – hvilken informasjon skal med?

Kirkeprogram til bryllup – hvilken informasjon skal med?

Skjer under vielsen i kirken
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 2 august, 2023

Et kirkeprogram er rett og slett en oversikt over det som skjer under vielsen i kirken. Alt fra teksten på salmene som skal synges og når presten taler, til bønnetekster og tidspunktet i vielsen for selve ekteskapsinngåelsen.

Kirkeprogram til bryllup er et tradisjonelt element i et bryllup, men dere MÅ ikke ha det. Dere kan også bare gi gjestene en salmebok og informasjon om salmenummer på en annen måte. Men for gjestene er det både hyggeligere og lettere å ha et bryllupsprogram i hånden underveis slik at de enkelt kan følge med på gangen i vielsen. Ofte tar gjestene med heftet hjem som et minne.

Vil du designe ditt eget kirkeprogram er Zazzle det beste alternativet. Det er ikke helt gratis, men veldig billig. Zazzle har gode maler til kirkeprogrammet. Malen kan brukes som den er, bare endre litt på navn og datoer, eller dere kan tilpasse den slik at den passer inn i deres tema, stil og farger. Veldig enkelt og dere får et kjempefint kirkeprogram til bryllupet!

Følg med under bryllupsseremonien

Innholdet i kirkeprogrammet

Som sagt skal et kirkeprogram til bryllup følge en mal, slik at det presenterer vielsesforløpet og gjør det enkelt for gjestene å følge med. Dere informerer også om eventuelle solister og musikalske innslag som kommer underveis i seremonien.

Ved å sette et personlig preg på programmet, blir det en del av bryllupets helhet. På forsiden av heftet står som regel navnene på brudeparet, kirken vielsen foregår i og dato. Forsiden er lett å gjøre mer personlig ved å legge til et bilde av dere to, en tegning eller bilde av kirken, monogrammet deres, andre elementer dere har brukt i bryllupet eller blomster i deres farger.

En tegning eller et bilde av kirken

På baksiden takker man ofte gjestene for å ha kommet, takker presten og andre som har vært delaktige i vielsen. “Takk til presten, solisten, organisten, tekstlesere, forlovere… (med navn)”

Selv om de fleste velger å ta med teksten på salmene som skal synges, kan dere også bare ha en henvisning til sang og hvilke vers som skal synges samt salmenummer i kirkeprogrammet. Da finner gjestene sangen i salmeboken selv.

Generelt innhold i kirkeprogrammet:

 1. Inngang med inngangsmusikk (tittel på musikken)
 2. Velkomst fra presten
 3. Salmesang (sett gjerne inn teksten på de versene dere har valgt)
 4. Tekstlesning (hvilken tekst og hvor finner man den i Bibelen + hvem leser)
 5. Salmesang og/eller annet musikkinnslag (sangtekst eller hvem spiller + hva)
 6. Tale fra presten
 7. Ekteskapsløfter
 8. Overrekkelse av ringer
 9. Forbønn (presten ber for ekteparet)
 10. Fader vår (med tekst så gjestene kan delta)
 11. Salmesang og/eller annet musikkinnslag (sangtekst eller hvem spiller + hva)
 12. Velsignelse
 13. Utgang med utgangsmusikk (tittel på musikken)

Noen velger også å ta med nattverd i sitt bryllup, og feirer en bryllupsmesse. Dette legges da inn i programmet på riktig sted.

Viktige ting å huske når programmet lages

Utseende på programmet, og ikke minst skrifttypen man velger, har mye å si for hvordan det oppfattes av gjestene. Heftet må være enkelt å holde i en hånd, så et A4-ark delt på langs eller tvers er optimalt. Det bør ikke inneholde mye unødvendig informasjon og skrifttypen bør være enkel å lese for alle, så tenk at størrelsen kanskje må være litt større enn dere tror. Husk også på at om dere velger en annen farge på skriften enn sort, må dere sørge for at den er tydelig mot bakgrunnsfargen allikevel.

Dekoren inni heftet bør være forsiktig og ikke forstyrre fra teksten som står der, mens forsiden og baksiden kan dekoreres akkurat slik dere ønsker. Følg gjerne stilen og fargene dere bruker ellers i bryllupet, da dette bidrar til en helhetlig følelse for bryllupet.

Bør ikke inneholde mye unødvendig informasjon

Antall program som skal trykkes opp, kommer an på hvor mange kirken har plass til og hvor mange personer som er invitert til bryllupet. De fleste gjestene som er invitert til bryllupet dukker opp i vielsen i kirken.

I tillegg kan man forvente å se kollegaer, andre venner og øvrige familiemedlemmer som kanskje ikke er invitert til selve bryllupsfeiringen. Husk at det alltid er bedre å ha for mange enn for få.

Kirkeprogram-malene til Zazzle gir dere en hjelpende hånd til å plassere tekst riktig, dele inn fornuftig og få det til å se fantastisk ut. Både billig, tilpassbart og lekkert!