Hva er en borgerlig vielse og er det riktig for dere?

Hva er en borgerlig vielse og er det riktig for dere?

Mange grunner til å velge et borgerlig bryllup
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 2 august, 2023

En borgerlig vielse er en livssynsnøytral og rettslig handling der dere inngår ekteskap. Det er mange grunner til å velge en borgerlig vielse. Kanskje har dere to forskjellige religioner eller kulturer, eller dere ønsker en liten og rask seremoni?

Uavhengig av type seremoni, er inngåelsen av ekteskapet en feiring! Hvordan dere velger å inngå ekteskap er helt opp til dere, og rammene rundt selve vielsen setter ingen hindringer eller forutsetninger for hvordan dere feirer etterpå. Enhver seremoni kan gjøres mer personlig om man ønsker.

Fremført av en kommunal celebrant

Et borgerlig bryllup utføres av en kommunal vigsler, enten på rådhuset, i kommunegården, på tinghuset eller et annet sted vigsleren er villig til å gjennomføre seremonien. Tidligere var det notarius publicus, byfogden eller sorenskriveren som var viglser ved borgerlig vielse, men etter 2017 er dette ikke lenger tilfelle.

Vi gir dere informasjon om hvordan en borgerlig vielse foregår, hvilke regler dere må være klar over og annet som kan være kjekt å vite, med utgangspunkt i et borgerlig bryllup i hovedstaden. Les også: Lover og rettigheter rundt homofilt ekteskap i Norge

En borgerlig vielse i Oslo rådhus

I hovedstaden kan dere gifte dere i Munchrommet på Rådhuset. Rådhuset er en ærverdig bygning med en lang historie, og er flott både utenpå og inni. Det gjennomføres cirka 2000 inngåelser av ekteskap på Oslo Rådhus hvert år.

Vigsler i Oslo Rådhus skjer onsdager, fredager og lørdager. For par som er bosatt i Oslo, er det gratis å gifte seg i løpet av ukedagene, mens par som er bosatt andre steder i Norge må betale en liten sum. Ønsker dere å gifte dere på en lørdag, må alle par betale en avgift for muligheten til å gifte seg i Rådhuset.

Husk at det er lurt å bestille tid til vielsen så raskt som mulig, særlig i sommermånedene, da mange andre også ønsker å gifte seg. Lørdager i mai blir ofte vielsene flyttet til andre steder da det pågår borgerlige konfirmasjoner i Rådhuset.

Onsdager, fredager og lørdager

Skal dere ha et borgerlig bryllup et annet sted enn i Oslo? Ta kontakt med den gjeldende kommunen og hør hvilke dager de har vielser og hva det koster å inngå ekteskap på andre dager. Hør eventuelt også om hva som gjelder for vielser på andre steder enn i det vanlige vigselsrommet.

Hvordan foregår en borgerlig vielse på selve dagen?

  • På bryllupsdagen møter dere opp på Rådhuset senest 15 minutter før vielsen sammen med gjester og vitner/forlovere. Det kan være maks 25 gjester under vielsen, i tillegg til brudeparet, vigsler og to forlovere.
  • En vigselsvert vil møte dere og sjekke at dere har riktig legitimasjon og papirer for å gjennomføre ekteskapsinngåelsen.
  • Vielsen på Munchrommet varer i 10-15 minutter og dere kan velge om den skal foregå på norsk eller engelsk. Trenger dere en tolk, må dere selv skaffe det.
  • Selve vielsen tar utgangspunkt i “det borgerlige vielsesformularet”, som dere blant annet kan finne på Bufdir sine sider.
  • Dere kan ha utveksling av ringer om dere ønsker.
  • Det er også mulig å kunne sette noe eget preg på seremonien med blant annet dikt og musikk, men det må gjøres innenfor tiden man har til rådighet og avtales med vigsler når man bestiller tid.
  • Det er ikke tillatt med ballonger, alkohol, riskasting, såpebobler, konfetti eller roseblader, verken utenfor eller inne på Rådhuset. Viktig beskjed å gi til alle gjester også!

Mange ønsker å ha et vielsesprogram når de gifter seg, og selv om det er mer vanlig i et kirkebryllup, er det ingenting i veien for at man også lager et program til en borgerlig vielse. Dere finner mange flotte maler til bryllupsprogram på nettsiden til Zazzle. Zazzle er ikke helt gratis, men veldig billig og kan enkelt tilpasses til deres seremoni, med egne farger og i en stil som passer bryllupet for øvrig.

Hva med et borgerlig bryllup utenfor tinghuset?

Går dere med en drøm om å ha vielsen på stranden, i fjellheimen, på gården eller i hagen? For en vielse utenfor for eksempel tinghuset, må dere kontakte kommunen og høre hva retningslinjene er og hva vigsleren er villig til. Det er høyst sannsynlig at dere må betale en liten avgift for å få dette til, og det er fullt mulig at den kommunale vigsleren ikke er tilgjengelig for slike oppdrag.

Mer vanlig i et kirkebryllup

Et alternativ for en livssynsnøytral vielse, som kan gjøres mer personlig enn å inngå ekteskap hos kommunen, er et human-etisk bryllup. En vigsler fra Human-Etisk Forbund er ofte villig til å vie på steder der andre kanskje ikke er så enkle å få tak i. Husk at en av dere må være medlem av Human-Etisk Forbund.

Mange ønsker å inngå ekteskap utenfor Norges land, men i henhold til norske lover og regler. Det er mange som tenker at de kun kan gjøre dette hos sjømannskirken, men det finnes andre steder der dere kan inngå borgerlig vielse i utlandet. Informasjon om dette finner dere på Utenriksdepartementets landsider.

Må man pynte seg til ekteskapsinngåelsen?

Det finnes ingen regler som tilsier at du må ha på deg finstasen når du gifter deg, men de fleste velger jo å pynte seg litt ekstra. Inngåelse av ekteskap er en minneverdig seremoni, en høytidelig seremoni og en rettslig forpliktelse. Det er ikke noe man skal ta lett på, og det å gjøre litt ekstra denne dagen viser at man tar det alvorlig.

En kjole til en borgerlig vielse kan gjerne være en brudekjole, en kort eller lang kjole, en fargerik eller ensfarget kjole. Kle dere slik at dere føler dere flotte og komfortable, og i et antrekk som dere også senere vil se tilbake på med glede. Ønsker dere tips og råd angående antrekk til bryllup, finner dere det i vår artikkel om kleskoder til bryllup.

Husk at en fotograf som foreviger seremonien og dagen er viktig å få på plass. Smil til kameraet, til hverandre og gled dere over bryllupet sammen med gjestene deres.