Beste design og farger for den vakreste brudepikekjole

Beste design og farger for den vakreste brudepikekjole

Det kan ta litt tid å finne den rette kjolen
Karianne Mokkelbost
Karianne
Forfatter
Share
Oppdatert den 26 september, 2023

Er du brud eller brudepike og er på jakt etter brudepikekjole? Er du i tvil om hva som vil se best ut eller hva du skal velge? Ja, det kan kreve litt å finne riktig kjole, og hvem er det egentlig som bestemmer farge og design, og er det vanlig at bruden betaler, eller skal man som brudepike betale for kjolen?

Det kan dukke opp mange spørsmål når man først er i gang med jakten på riktig kjole til anledningen, men slapp av, vi vil hjelpe deg.

Større budsjett enn andre

Først og fremst er det ingen spesielle regler for hvem som skal betale for antrekket til brudepikene, enten det er voksne eller barn som får tildelt den viktige rollen. I Norge er det fortsatt mest vanlig å ha barn som brudepike og brudesvenn, mens det i f.eks USA er svært vanlig at bruden velger sine beste venninner til brudepiker, slik trolig mange har sett i amerikanske filmer som «Bridesmaids».

Både i USA og Norge er det faktisk vanlig, og mer eller mindre forventet, at brudepikene betaler for kjolene selv, selv om det er bruden som velger stil og farge. Men her kommer selvfølgelig brudeparets budsjett inn i bildet. Noen har et langt større budsjett enn andre, og ønsker å betale for brudepikenes kjoler og har satt av penger til dette i bryllupsbudsjettet.

Imidlertid er det delte meninger hvis man heller har valgt barn til rollen. Er det egne barn, er jo saken klar, men hva om det er onkelbarn, tantebarn eller venners barn?

I slike tilfeller er det nok mer forventet at brudeparet står for kostnaden, så fremt de bestemmer hvilket antrekk barnet skal være kledd i. Hvis kleskoden derimot er «pent antrekk», betaler gjerne foreldrene til barnet.

Les mer om våre tips for valg av kjole til bryllupet her!

Hvilke farger skal man velge for brudepikekjole til dame?

Skal man velge samme farge, eller ulike? Her er det jo først og fremst bruden som bestemmer fargevalget. En ønsker jo gjerne at det skal være en viss stil og at man skal matche litt.

Brud som bestemmer fargevalget

Men uansett fargevalg, samme farge eller ulike farger, vil det så absolutt være å foretrekke at alle brudepiker er kledd i samme fargekategorier:

Så la oss avsløre de mest trendy og populære fargene:

 • Duse pastelltoner
  Et populært valg er å velge duse pastelltoner, spesielt på sommerstid. Disse fargene gir en lett, feminin og romantisk look, og står alltid i stil til en hvit brudekjole.
 • Glitter, paljetter og glam
  Dette er også et populært valg og passer til bryllup uansett årstid, men kanskje spesielt godt på vinterstid eller om bryllupet skal skje på selveste nyttårsaften. Da er glitter, paljetter og glam en sikker vinner!
 • Romantiske blonder
  Med blonder er man garantert en chic, nostalgisk, klassisk, romantisk og trendy look – alt på samme tid, og en look som aldri går av moten.
 • Blomster
  Et meget trendy valg, og da spesielt for sommerbryllup hvor man ønsker en avslappet og romantisk stil, og kanskje til og med litt bohemsk.
 • Hvit som bruden
  Nå tenker du kanskje at det heter seg jo at man aldri skal kle seg i hvitt i bryllup, så fremt man ikke er bruden selv – en skal jo ikke ta oppmerksomheten fra bruden? Men faktisk, hvitt er blitt super trendy som fargevalg for brudepikekjoler. Selv om dette er mer vanlig i utlandet og da USA, er trenden også kommet til Norge. Kanskje som en følge av at både Kim Kardashian og Kate Moss valgte hvitt til sine brudepiker?

Design for voksne brudepiker

Dette bør en faktisk tenke litt over. For nå er det jo engang slik at vi alle er født med og utvikler ulike former både når det snakk om lengde og bredde. Ikke alle føler seg like flotte og komfortable i en tettsittende kjole eller en kjole med høy splitt, en stor utringning eller en veldig kort kjole.

Hvis det er burden som velger design, er det derfor viktig at hun tar hensyn til dette, slik at alle føler seg komfortable og kan nyte dagen til det fulle sammen med brud og brudgom og alle gjester.

Derfor viktig at hun tar hensyn til dette

Så selv om mange går for samme design for alle sine vakre brudepiker, er det også mange som velger ulikt design nettopp på grunn av dette – men en bør likevel holde seg til samme fargekategori. Så la oss her se på hvordan alle dine brudepiker vil stråle og føle seg vel:

 • Rett fasong
  Med denne kroppsfasongen handler det om å fremheve de formene man har, og kanskje legge til litt ved å velge en kjole med litt ekstra rundt bysten og hoftene. Har du ekstra små hofter, vil for eksempel en ballkjole skjule det.
 • Pæreformet
  Demp hoftene med en kjole som strekker seg utover fra midjen og nedover, og trekk heller blikket mot din smalere overdel som kan fremheves med en V-neck.
 • Invertert triangel
  Vis gjerne kløft, du kler det! Eventuelt la det være åpent rundt halsen med en rund utringning om du ikke liker å vise kløften.
 • Timeglass
  Du har former, så vis dem! En tettsittende kjole er alltid en sikker vinner for deg med flotte naturlige former fra naturens side.
 • Petite
  En populær og trendy petite kjendis, Kourtney Kardashian, vet hvordan hun skal kle seg. Hun er ikke spesielt høy, og det er jo akkurat det som er kjennetegnet for petite. Imidlertid kan petite modeller ha alle ulike former som nevnt ovenfor. Så sjekk hva som passer for deg, men velg gjerne en kjole som er høy i livet – det vil gi deg en lengre look.

Fargevalg og design for brudepikekjole til barn

Når det kommer til fargevalg for barn, er det mest vanlige hvit eller pastelltoner som lyserosa, lyseblå, champagne og lyselilla. Det kan også være fint med en kombinasjon med for eksempel hvit kjole og et lys rosa bånd rundt midjen.

Kan også være fint med en kombinasjon

Hvis det er sommerbryllup, er det jo ekstra søtt hvis jentene bærer en blomsterkrans på hodet og en blomsterkurv i hånden som de strør roseblader fra mens de går oppover kirkegulvet. Dette kan for eksempel være de to yngstes jobb, mens resten bærer en mini bukett av brudens brudebukett.

Og har man brudesvenn, er det jo ekstra flott om han kles i lys skjorte med lys vest og sløyfe sammen med sorte bukser, eventuelt et helt lyst antrekk. Og som en ekstra prikk over i’en, kan brudesvenn få den ærefulle oppgave som ringbærer.