Et bryllup er en av de største begivenhetene i livet deres, og dere ønsker at dagen og feiringen skal være perfekt. Men hva er perfekt? Og hvor mye koster det perfekte bryllupet? Vi går igjennom kostnader dere må huske på når dere planlegger bryllupet.
Det er store kostnader tilknyttet et bryllup, noe som må tas med i beregningene når dere planlegger den store dagen. For å holde oversikt underveis, er det lurt å sette opp et bryllupsbudsjett. Holder dere dere til postene i budsjettet, vil dere ha kontroll over økonomien.
Skal dere ha et stort bryllup på et fasjonabelt sted med 100 gjester, vil bryllupsselskapet bli temmelig kostbart. Dersom dere velger et lite og intimt bryllup i hagen til mor og far, kan bryllupet bli ganske rimelig. Hvor mye et bryllup koster varierer altså fra 20-30.000 til flere hundre tusen kroner.
Hva er vanlig å bruke på bryllupet?
Dette kommer mye an på hvor dere bor, både innad i Norge og om dere bor i utlandet. Flere land rundt om i verden bruker vesentlig mer på bryllupsfeiring enn vi normalt sett gjør i Norge.
Brudepar bruker som regel mellom 50.000 og 150.000 kroner på selve feiringen, altså selskapet. Da er det ikke tatt med utgifter til brudekjolen og annet utstyr til bruden, antrekk til brudgommen, invitasjoner eller takkekort. I tillegg kommer eventuell overnatting etter bryllupsfeiringen og bryllupsreisen.
Økonomiske rammer
Det aller viktigste i starten av bryllupsplanleggingen er økonomiske rammer, og hvor mye dere vil sette av til bryllupet. Hva et bryllup koster, kommer an på hvilke rammer og ønsker dere har. Sett opp et budsjett, skaff dere oversikt over hva de store kostnadene er og prioriter ut i fra det.
- Hvor mange gjester tenker dere?
- Ønsker dere et stort, luksuriøst slottsbryllup der ingenting spares på, eller er det et lite og intimt bryllup som er tingen for dere?
- Må dere ha fri alkoholservering, eller kan gjestene betale for noe av drikken selv?
- Hvor mange retter vil dere servere, og hvor mange kaker skal dere ha?
- Er et vakkert lokale viktig for den totale opplevelsen deres, eller kan dere dekorere et billigere lokale selv?
- Må du ha en kjole til over 20.000 kroner, eller kan en brukt brudekjole eller vintagekjole være et alternativ?
Alle disse punktene kan være store utgifter, og er også punktene i planleggingene der det kan spares mest penger om dere ønsker det. Avgjørelsene deres kommer an på deres ønsker og prioriteringer om hva som er viktigst. Selv om alle punktene er viktige, må dere bestemme hva som spiller størst rolle for dere.
Hvordan få råd til bryllupet dere drømmer om?
- Jo tidligere dere begynner planleggingen, jo lengre tid har dere på å spare.
- Bestem dere tidlig for hva som er viktig for dere og hvor mye dere vil betale for bryllupet.
- Mange foreldre sponser noe til barnas bryllup. Hva ønsker deres foreldre å bidra med?
- Ønsk dere bidrag til bryllupet i stedet for gaver:
- Til jul og bursdager kan dere ønske dere penger til bryllupet
- Be om hjelp til fotografering, servering, pynting, blomsterbukett og rydding – mange penger å spare på at gjestene hjelper til.
- Har dere en venn eller et familiemedlem som er rå på kaker, sjekk om de vil lage bryllupskaken rimeligere enn fra bakeren.
- Sørg for god oversikt over ulike utgiftsposter slik at det ikke kommer noen overraskelser sent ut i planleggingen.
- Forhør dere med flere ulike aktører, og skriv kontrakter på en fast pris.
- Det er lov å prute, selv i Norge!
Hva er de største postene og hva koster bryllupets gjester?
De største utgiftspostene til et bryllup er:
- Ringer: helt enkle gullbånd eller ringer med diamanter? Ulike metaller og edelstener koster forskjellig. Den amerikanske tradisjonen med en svært kostbar ring til bruden er også noe flere og flere følger, og som blir en stor utgiftspost i budsjettet.
- Lokalet: Det går an å leie for eksempel et samfunnshus og ordne mat, drikke og serveringspersonalet selv, og på denne måten spare penger. Uansett må dere sørge for å få en oversikt over den totale kostnaden lokalet medfører, slik at dere ikke får en overraskelse etterpå.
- Mat og drikke:
- Jo flere retter, jo dyrere blir det.
- Alkoholholdig drikke er svært kostbart i Norge, og fri bar medfører en stor utgift.
- Kuvertprisen i bryllup ligger som regel på mellom 1000 og 1500 kroner per person.
Ved hjelp av kuvertprisen vil du kunne beregne sånn cirka hvor mye et bryllup med 100 gjester koster: 1000kr x 100 = 100.000kr / 1500kr x 100 = 150.000kr. Altså vil middagen for 100 gjester ligge på mellom 100.000 og 150.000 kroner.
Hvor mye koster et bryllup med 50 gjester? Jo, mellom 50.000 og 75.000 kroner.
Husk at dette som regel bare er maten som serveres i bryllupet. Hos noen lokaler betaler man en litt høyere kuvertpris, men da kan både snacks, bryllupskake og nattmat være inkludert. Forhør dere med lokalet dere skal være i, for her er det både muligheter for å endre menyen så den blir litt billigere, og muligheter for å prute.
- Vigselssted – det er gratis å gifte seg i kirken man sokner til. Det koster penger å gifte seg i en annen kirke, mellom 2000 og 6000 kroner for kirke, prest, organist og kirketjener. Ikke-kirkelige vielser medfører også en utgift, men det varierer mellom ulike vielser.
- Bryllupsfotograf som følger dere gjennom dagen bidrar til mange flotte bryllupsbilder og kan virkelig forevige den store dagen, men er en kjempekostnad. En heldagsfotograf kommer fort opp i mellom 25.000 og 40.000 kroner.
- Vil dere bare ha portrettbilder? Da kan dere slippe unna med rundt 5000 kroner.
- Hør med venner som er glad i å ta bilder om de kan ta på seg fotograferingsoppdraget ellers i selskapet
- En videograf blir stadig mer vanlig. Det er veldig koselig å kunne gjenoppleve bryllupet på et senere tidspunkt. En utgift til en profesjonell videograf ligger på omtrent det samme som for en fotograf, altså alt fra 5000 kroner (bare vielsen i kirken) til 30.000 kroner (hele dagen).
- Klær til brudeparet, forlovere og brudepiker
- Brudekjolen er ofte en stor budsjettpost på 10.000 kroner og oppover. Du kan finne brudekjoler ned i et par tusen kroner – bruktkjøp, vintage, omsøm av mors kjole, brudekjole fra f.eks. H&M.
- I tillegg kommer utgifter til slør (rundt 1000 kroner), undertøy og sko
- Klærne til brudgommen er ofte noe man leier og er en vesentlig rimeligere post i budsjettet. Husk å ta med utgifter til sko for brudgommen.
- Forlovere – det er vanlig at brudeparet leier antrekket til brudgommens forlover om det skal være noe spesielt.
- Kjolene til brudens forlover og brudepiker er noe som brudeparet må ta stilling til. I mange land er det vanlig at brudeparet betaler for kjolene, eller spleiser på kjolene, til brudepikene. I Norge har det ikke vært en tradisjon for dette, men dersom dere ønsker at alle skal være like og ha en bestemt kjole, må dette diskuteres.
- Transporten til brudeparet kan fort komme opp i 5000 kroner for bil og sjåfør, om dere ikke kjenner noen som er villige til å stille opp for billigere penge. Det er som regel dyrere med hest og kjerre enn med bil, men dette kommer helt an på hvor dere gifter dere.
- Prisen på bryllupskaken kommer veldig an på antall gjester, type kake og dekor, men kommer gjerne på mellom 3000 og 7000 kroner.
- Musikk er viktig for stemning på bryllupsfesten. Det sier seg selv at det er dyrt å leie inn et live band til kvelden og at en DJ ofte er billigere. Enda billigere er et stereoanlegg, men da må ansvaret for å styre musikken gis til noen som er villig til det.
Oppsummering
Hvor mye koster bryllupet? Det kommer helt an på dere! Alle utgiftene har, som forklart, muligheter for å bli dyre eller rimelige. Et bryllup er perfekt når dere koser dere sammen med de nærmeste, spiser litt mat sammen, danser, får fine taler og gode ord. Rammen rundt er viktig, det kommer man ikke unna. Men hvor dyr den blir, det bestemmer dere gjennom deres ønsker og prioriteringer.
Lag et budsjett, hold dere til det. Vurder hva som MÅ være med, hva som kan unnlates og hva som kan gjøres annerledes. Spar opp penger i god tid i forveien slik at bryllupsdagen og feiringen blir slik dere drømmer om.
Ønsker dere å invitere mange gjester, men ikke har økonomi til å betale en kuvertpris på 1000 kroner? Da må dere være litt kreative i tankegangen og finne løsninger for hvordan dagen kan feires med alle dere ønsker, uten å ruinere dere.
Har dere nok midler til et slottsbryllup? Go for it, om det er det dere ønsker dere mest.
Uansett ønsker vi dere lykke til med bryllupsplanleggingen.