Hvilke kostnader er forbundet med en bryllupskake?

Hvilke kostnader er forbundet med en bryllupskake?

De mest tradisjonelle elementene
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Publisert den 13 juni, 2023

En bryllupskake er en av de mest tradisjonsrike elementene i bryllupsfeiringen, på lik linje med brudekjolen. Utover at det er en ekstra staselig kake, er det stor variasjon på bryllupskaker! De skal ha en størrelse som samsvarer med antall gjester, slik at alle gjestene i utgangspunktet skal kunne få en bit med bryllupskake.

Hvordan kaken skal se ut

Utover dette kan de være etasjekaker, hjertekaker med bro mellom, sjokoladekaker, kremkaker, fargerike kaker eller cupcaketårn. Utseende bestemmer dere helt og holdent selv, men vi skal se litt på hva som øker prisen på en bryllupskake, og hva dere kan gjøre for å finne deres unike kake.

Det er nemlig ingen enkel oppgave å bestemme seg for hvordan kaken skal se ut eller hva den skal smake. Hvor stort budsjett dere har spiller også en stor rolle for utformingen av bryllupskaken, da det vil gi konditoren en ramme å jobbe ut ifra.

Hvor mye koster en bryllupskake?

Prisen på kaken kommer an på hvor omfattende designet er og hvor avansert kakesmak dere ønsker. I utgangspunktet sier man at jo større kake, jo høyere pris. Men akkurat for bryllupskaker, og andre dekorerte kaker, kommer det også an på tiden det faktisk tar å lage alle elementene som til slutt blir til det ferdige resultatet.

En bryllupskake med flere etasjer innebærer en større jobb med dekoreringen som skal flyte pent og transporten av kaken. Det tar også lengre tid å sette den sammen så den forblir fantastisk. Dette er ting som øker prisen.

Innebærer en større jobb med dekorasjonen

Ønsker dere en kake som har eksotiske ingredienser, eller kaker som tar spesielle hensyn (glutenfrie, melkefrie, veganske), vil det koste mer enn om kaken er “vanlig”. 0g skulle dere også ønske dekor som spiselig bladgull og blomster, spesielle farger eller ombre frosting, vil det bidra til at kaken blir dyrere.

Det er med andre ord store variasjoner når det gjelder bryllupskaker. Dere kan velge å ha en helt enkel bryllupskake eller en svært avansert en. For å ha et estimat å gå etter er det greit å vite at de fleste bruker ca 100 kr per person på bryllupskaken.

I Norge kan du få en liten og enkel marsipankake til bryllupet for rundt 1000 kroner. De større og mer dekorerte kakene strekker seg i pris opp mot 9000 kroner eller mer, og selvsagt finnes kaker til alle priser mellom 1000 og 9000 kroner.

Tips når dere skal velge bryllupskake

  • Søk etter inspirasjon på Pinterest, på bryllupsblogger og i bryllupsmagasiner. Ta gjerne med bilder til deres møte med konditor/baker.
  • En kakesmaking må til slik at dere kan teste ulike kaker og finne smaker dere liker
  • I samtalen med konditor kan dere komme med ønsker om hvordan kaken skal se ut og hvilke dekorelementer dere ønsker å ha med. Da vil dere få et estimat på pris og kan justere ønskene for å passe budsjettet.
  • Tenk over hva gjestene vil sette pris på – om sommeren er friske og lette smaker også ønskelig i kaker, ikke bare i menyen, mens kraftigere smaker kanskje er bedre på andre tider av året?
  • Ikke bry dere om hva andre mener – kaken skal representere dere og passe til deres dag og øvrige stil på bryllupet!

Hvordan skjære en bryllupskake?

Det er et stort øyeblikk i selskapet når bryllupskaken trilles ut. Mange bilder blir tatt og gjestene står samlet rundt og ser på. Kaken er et gammelt symbol på fruktbarhet, og alle gjestene skal helst ta en bit for å ønske paret god fruktbarhet i ekteskapet.

Brudgommen og bruden skal skjære et stykke sammen og spise det felles. Det er en av tradisjonene som symboliserer deres nye enhet.

Men du kan også bruke sabel

Stort sett bruker brudeparet en kakespade eller en kniv for å starte gilde, men dere kan også ta i bruk en sabel. Om det bringes frem en sabel, blir gjestene gjerne litt ekstra spente!

Bruden holder i kniven/sabelen/kakespaden, mens brudgommen legger hånden over. Sammen skjærer de et stykke. Videre skal brudeparet mate hverandre den første biten i alles påsyn. Her blir det gjerne litt tull og tøys der mange brudepar sørger for at kaken “bommer” på munnen.