Lag den beste forlovelsesfest for venner og familie

Lag den beste forlovelsesfest for venner og familie

Valget du har tatt om å gifte deg
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 14 august, 2023

Dere er forlovet! Hva nå?

En forlovelsesfest for å feire valget dere har tatt om å inngå ekteskap, og for å gi kommende bryllupsgjester mulighet til å bli kjent i forkant av bryllupet, er en fantastisk begivenhet.

Vi har ikke tradisjonelt feiret forlovelsesfester i Norge, men vi blir jo påvirket av resten av verden. Slike fester blir derfor stadig vanligere også her til lands.

Festen skal være en mer intim og uformell sammenkomst enn selve bryllupsfeiringen, og er på ingen måte ment å skulle konkurrere med bryllupet. Dette er en lavmælt og hyggelig sammenkomst for å feire kjærligheten og tilbringe tid med alle man er glad i. Stemningen i bryllupet blir enda koseligere når mange av gjestene kjenner hverandre litt fra før!

Les også: 10 grunner til å gifte seg og kan man gifte seg på nett?

Påvirket av resten av verden

Hva må man tenke over når man planlegger festen?

 • Når skal festen holdes:
  Noen par har veldig kort forlovelsestid, fra et par uker til noen få måneder, mens andre er forlovet i flere år. Når og hvor forlovelsesfesten holdes er helt opp til dere. Tradisjonelt blir festen holdt for å annonsere en forlovelse, altså at man under denne festen fortalte om forlovelsen. Det vanligste i dag er imidlertid å holde festen innen et par måneder etter at dere ble forlovet.
 • Hvem skal betale, og hvem skal inviteres?
  Tradisjonelt har det vært brudens foreldre som har organisert og betalt for denne festen, men idag er det gjerne paret selv, eller vennene deres, som planlegger og steller istand til fest.
  • Om man skal følge tradisjonen rundt forlovelsesfest til punkt og prikke, skal alle som inviteres til forlovelsesfesten også inviteres til bryllupet. Gjestene vil som regel forvente å bli invitert i bryllupet, så unngå å invitere personer dere vet ikke kommer til å bli bedt i bryllupet deres.
 • Hva serverer man?
  Når det kommer til mat og drikke er det helt opp til egne preferanser. Men det er alltid best å holde det enkelt og i tråd med stemningen dere ønsker for festen.

  Har dere reist sammen, kan dere ta med mat fra land dere har vært i. Tapas fra Spania eller pizza fra Italia. Til et hageselskap kan grillmat være fantastisk, gjerne servert slik at gjestene kan gå og stå mens de spiser. Legg opp til enkel mingling for gjestene!
Grillmat kan være fantastisk
 • Taler og gaver i forlovelsesfester?
  • Tradisjonelt skal brudens foreldre holde en kort tale til paret, og så skal kommende brudgom skåle for sin brud og hennes, og egne, foreldre. Men i dag kan hvem som helst si noe om det de så ønsker. Det er også en god mulighet for å introdusere forloverne sine samt si noen ord om det kommende bryllupet.
  • Til et bryllup er det helt naturlig at man skal ha med en flott gave til brudeparet, men det er ingen tradisjon for å gi gaver i anledning en forlovelse. Men gjester tar gjerne med seg en liten ting allikevel. Typiske gaver er vin, konfekt, hjemmelagde kryddermikser eller lignende. Ønsker dere ikke gaver, si ifra om dette i invitasjonen. Får dere spørsmål om hva dere ønsker dere, og ønskelisten til bryllupet er begynt på, kan dere henvise til denne listen.

Hva er dresskoden og hva slags kjole velger man?

Når man inviterer til selskap, skal man også informere gjestene om ønsket dresskode. Til en sammenkomst for å feire forlovelsen holdes gjerne kleskoden uformell, men likevel pent og pyntet.

I tillegg må kleskoden stå i stil med stedet der festen holdes. Det er unormalt å be gjestene komme i gallakjole til et hageselskap og likeså er det ikke greit å dukke opp i shorts og kortermet skjorte om selskapet holdes på en restaurant.

Den kommende bruden har tradisjonelt gått for en hvit, pyntet og romantisk kjole til forlovelsesfesten. Det viktigste for bruden, og brudgommen, er at de velger klær de føler seg flotte i. Under festen vil det bli tatt mange bilder av paret og kanskje velger man også å ha en forlovelsesfotografering, og da vil man gjerne føle seg fin og komfortabel.

De velger klær de føler seg bra i

Kvinnelige gjester bør unngå hvite og sorte kjoler, og også kjoler med skrikende farger eller mønstre. Man skal ikke stjele oppmerksomheten fra det forlovede paret!

La jeansen ligge igjen hjemme. Den hører ikke til på en fest i anledning en forlovelse, ei heller den utvaskede t-skjorta!

Dresskodene for forlovelsesfesten er som regel pent eller dress. Dette er to kleskoder som gir stort spillerom og muligheter for å leke litt med antrekket. Ønsker du å vite mer om kleskoder, kan du lese i vår artikkel om dresskoder her.