Det nærmer seg bryllupet og dere svever på en rosa bryllupssky med planlegging av drømmedagen. Dere må huske å lage en solid ønskeliste til bryllupet for å lette stresset til gjestene, og den bør være klar to til fire uker før bryllupet.
I Norge gis det gaver for i gjennomsnitt 1227 kroner til brudepar (dnb.no). Foreldre og besteforeldre gir gjerne gaver til rundt 10 000 kroner, mens gaver fra tanter og onkler ligger på gjennomsnittlig 2600 kroner. Det er store forskjeller på hva som blir gitt og innenfor hvilken prisklasse gjestene legger seg, og på et gavebord finner man gaver fra 200 kroner og oppover. Les mer om gaver til brudeparet her.
Dere kan lett bli sittende igjen med et gavebord med 5 like vaser, 10 identiske serveringsfat og en hel del gaver dere overhodet ikke kommer til å bruke. For å unngå dette må en konkret og gjennomtenkt bryllupsliste på plass. Husk også å oppdatere listen etter forlovelsesfesten, om dere fikk gaver da også.
Hvordan lage vellykkede ønskelister til bryllupet?
Begynn å lage bryllupslisten i god tid
- Dere kommer antagelig til å revidere den underveis.
- Vær konkrete og tenk over hva dere trenger, og hva dere har lyst på.
- Det er lov å ønske seg penger!
Lag en bryllupsliste som er lett å forstå
- Om dere registrerer en ønskeliste hos en butikk, vil butikken justere antallet når gjestene kommer og kjøper gaver fra listen. La oss si at dere ønsker dere 12 middagstallerkener. Tante kommer og kjøper 6 i gave til dere. Butikken nedjusterer tallet til 6, slik at nestemann som kommer for å kjøpe tallerkener vet at det bare er seks igjen på listen før det ønskede antallet er nådd.
- Det går også an å lage en liste på nettet der gjestene selv registrerer hva de har kjøpt. Slik kan man holde en oversikt og hindre at flere kjøper det samme selv om dere ønsker dere ting fra ulike butikker. Les mer om hvordan du lager en nettside til bryllupet ditt her!
Ønsker i ulike prisklasser
- Gjestene som kommer har alle ulik personlig økonomi. Som brudepar er det deres ansvar å gi gavevalg innenfor alle prisklasser.
- I og med at gjennomsnittet på gaver i bryllup ligger på rett over 1000 kroner, vil det være lurt å ha flest gaveønsker mellom 500 – 1500 kroner. Men sørg for å ha ønsker både lavere og høyere også.
Hvor mange gaver bør være på listen?
- Sikt på å ha tre til fire gaveønsker per gjest.
- Ikke alle vil bli kjøpt, men utvalget for gjestene blir større og det er mindre sannsynlig at det blir duplikater på gavebordet.
Del ønskelisten med gjestene
- Informer gjestene om hvor dere har registrert bryllupslister
- Har du en hjemmeside for bryllupet? Legg gjerne informasjon om, eller en link til, bryllupslisten lett synlig for gjestene.
- Dere kan også legge ut selve ønskelisten som et dokument på nettsiden deres, men vær oppmerksom på at det da ikke vil være noen form for kontroll.
Ofte brukte kategorier for ønskelistene til bryllup
Hva som er vanlig å ønske seg til bryllup varierer, men noe går som regel igjen. I dag er vi blitt mer bevisste på at det vi ønsker oss skal være praktisk og holdbart, og vi ønsker oss gjerne litt unike håndverksprodukter.
Generelle kategorier, og noen forslag, som ofte er på bryllupslister:
Kjøkken
- Servise – penservise, kaffeservise eller middagsservise
- Bestikk
- Kniver
- Kjøkkenmaskiner
Hus og hjem
- Kunst
- Vaser
- Møbler
- Dekor
Opplevelser
- Konsertbilletter
- Teaterbilletter
- Overnatting i tretopphytte
- Fjellklatring med guide
- Hundesledetur
Reise eller penger til reise
Hobbyer
- Utstyr til felles hobbyer som brudeparet har eller ønsker å starte med
Se gjerne i vår liste over fantastiske gaver til bryllup her for å få flere ideer til hva dere kan ha med på deres ønskeliste.