Kle deg i riktig dress til bryllup i henhold til kleskode

Kle deg i riktig dress til bryllup i henhold til kleskode

Ulike kleskoder betyr for menn
Karianne Mokkelbost
Karianne
Forfatter
Share
Oppdatert den 16 august, 2023

Invitasjonen er kommet og du tenker dette blir gøy, men så oppdager du at det i invitasjonen står dresskode… For hva i alle dager betyr de ulike dresskodene for menn? Er det ikke bare å ta på seg dressen og møte opp? Eller er det faktisk ulike antrekk som er gjeldende for menn ut fra dresskoden?

Ja, det er ikke alltid like lett å vite hva som forventes av antrekk i henhold til kleskoden som er opplyst på invitasjonen. Og selv om kanskje den eldre generasjon er vant til å følge den til punkt og prikke, er det nok blitt litt løsere nå til dags. Imidlertid gir det en pekepinne for hva brudeparet ønsker for den store dagen, og da gjerne om det skal være et uformelt eller formelt selskap.

Vi vil derfor her se på hva de 5 ulike kleskodene betyr for menn og hvilket antrekk eller type dress som bør velges til bryllupet.

Pen dressbukse med fin jakke

#1 Pent antrekk – den mest avslappende kleskoden

Dette er den mest avslappende og uformelle kleskoden, men du skal selvfølgelig pynte deg. Likevel er det her lov å leke litt med antrekket både når det kommer til farger og stofftyper.

Her kan du kjøre en laid back stil med et lyst eller mer fargerikt antrekk, som for eksempel en lys dress eller en pen dressbukse med en fin jakke eller blazer til. Er det sommerbryllup kan det være spesielt fint med en lys blå lindress sammen med pensko i mørkeblå semsket skinn, eller loafers som det også kalles. Skjorta kan gjerne være fargerik eller mønstret, og det er ingen slipstvang.

Stikkord: Fint, men enkelt.

#2 Kleskode dress og riktig antrekk for herre i bryllup

Her er det litt uenigheter mellom dagens generasjon og den eldre generasjon. Nå til dags betyr denne dresskoden at menn skal kle seg i en hel dress, imidlertid er det ingen krav om at den skal være mørk.

Lyse farger er spesielt fint i sommerbryllup, og det er også lov å mikse og matche med for eksempel en mørk blazer og lyse bukser. Imidlertid forventes det skjorte og slips, men skjorta trenger ikke være hvit, den kan gjerne ha en sprekere farge.

Lyse farger er fine i sommerbryllup

I henhold til den eldre garde betyr denne dresskoden mørk dress, og dess mørkere dess finere. Du vil derfor gjerne se at spesielt godt voksne og eldre vil være kledd i mørk dress med skjorte og slips eller tversoversløyfe, og gjerne hvit skjorte.

#3 Hva betyr mørk dress i bryllup?

Jo, det sier seg egentlig selv. Menn skal kle seg i mørk dress, gjerne i fargen mørk blå, mørk grå eller sort – omtrent som hva den eldre garde vil kle seg i om kleskoden sier «dress».

Igjen, jo mørkere, jo bedre. Dressen skal helst være ensfarget, eventuelt med duse striper som nesten ikke synes. Med andre ord skal du unngå mønster som for eksempel ruter.

Omtrent som den eldre generasjonen

Hvit skjorte samt slips eller tversoversløyfe hører til, og pynt gjerne antrekket litt ekstra med et silkelommetørkle i brystlomma.

Deretter gjenstår det bare et par mørke pensko sammen med mørke strømper og du er klar for fest!

#4 Smoking – et navn med en interessant bakgrunn

Ifølge skikk og bruk skal ikke smoking brukes før kl. 18:00, men det er jo selvfølgelig lov om dette er dresskoden i invitasjonen og et bryllup gjerne starter før den tid.

Visste du forresten at smokingen ble oppfunnet i England, og delvis USA, helt tilbake i 1865, og at den fikk sitt navn fordi jakken skulle verne de andre plaggene mot lukt og aske når herrene skulle røyke i røykerommet etter middagen? Jakken var opprinnelig designet for å absorbere tobakkslukten fra sigarer og pipe.

Et bryllup starter ofte før den tid

Men hva består egentlig dette antrekket av? Jo, smoking har som regel fargen sort eller midnattsblå. Smokingskjorta er hvit med spiss krage eller sjalkrage i blankt stoff, og skoene skal alltid være lakksko. Jakken har en knapp foran i samme materiale som jakken.

Antrekket er også kjent som dinner jacket i England og Black Tie eller Tuxedo i USA.

#4 Galla – det mest formelle antrekket

Da er vi kommet til den siste og mest formelle kleskoden, nemlig galla, også kalt «white tie». Her skal det flotteste frem, vi snakker kjole og hvitt, og militær gallauniform.

Hvis du skal kle deg i kjole og hvitt skal snippkjolen være sort sammen med sorte bukser som er såpass høye i livet at vesten dekker bukselinningen. Skjorte, vest, flue og brystlommetørkle skal være i hvitt, sammen med sorte sokker og lakksko.

Militær gallauniform kan også inkludere ordensmerker om dette er opplyst i invitasjonen.

Smoking og mørk dress er ikke korrekt antrekk for galla, men derimot er bunad så absolutt lov – for øvrig for alle kleskoder.