Dette betyr kleskode mørk dress for menn og damer

Dette betyr kleskode mørk dress for menn og damer

Valget av klær for både menn og kvinner
Karianne Mokkelbost
Karianne
Forfatter
Share
Oppdatert den 16 august, 2023

Ofte vil en invitasjon til selskap eller arrangement være merket med en kleskode som f.eks mørk dress – en «dresscode», som også mange kaller det, som kanskje snakker for seg selv for menn, men hva med damene? Vi skal se nærmere på hva dette innebærer for klesvalget til både menn og damer, for det er faktisk noen regler som bør følges hvis invitasjonen er merket med dette ønsket.

Spesielt til bryllup vil gjerne invitasjonen være merket med en dresscode, og man vil jo gjerne treffe med riktig antrekk i forhold til brudeparets ønsker.

Det finnes 5 dresskoder som i stigende rekkefølge fra det mest uformelle til det meste formelle er pent antrekk, dress, mørk dress, smoking og galla. Dresskoden vi her skal ta for oss er altså i midten av skalaen, så la oss se på hva den faktisk betyr for begge kjønn.

Fra det mest uformelle til det mest formelle

Kleskode mørk dress i bryllup for menn

Selv om kleskoder kanskje ble fulgt i større grad tidligere, er det jo opplyst på invitasjonen fordi brudeparet har et ønske om at gjestene skal kle seg i en viss type stil – noe som bør respekteres.

En vil jo helst ikke troppe opp med helt feil antrekk heller, så det kan være greit å sette seg inn i hva som menes med ønsket dresskode.

Kle deg i en bestemt type stil

Så la oss først se på antrekk for menn. Enkelt og greit kan vi si at jo mørkere dressen er, jo mer formelt er det, så dette er en formell dresskode.

 • Dress i mørk farge
  I hovedsak skal menn kle seg i dress i mørk farge som mørk blå, mørk grå eller sort. Dressen bør være ensfarget, eventuelt med smale eller diskré striper som nesten ikke synes. Mønster som f.eks ruter bør unngås og stoffet bør være av finere kvalitet av ull og kan gjerne være litt skinnende i stoffet.
 • Hvit skjorte
  Skjorten skal være hvit med enkle eller doble mansjetter sammen med slips eller tversoversløyfe i silke. Du bør helst unngå sort slips da dette forbindes med sorg. Slipset kan ha mønster, men unngå for mye mønster og skrikende farger.
 • Pyntelommetørkle i silke
  Det gjør seg veldig fint med et pyntelommetørkle i brystlommen, selv om dette ikke er et krav. Her kan du velge hvitt som skjorten, eller gå for farger eller mønster i et glinsende stoff som silke. Imidlertid bør du unngå å ha samme farge eller mønster på slips/sløyfe og pyntelommetørkle.
 • Sorte sko
  Skoene bør være sorte i formelle selskap, gjerne typ oxford-, derby- eller munkesko sammen med sorte eller mørke sokker.

Dette er altså en mer formell bekledning enn kleskode dress i bryllup som fortsatt betyr dress i mørk farge, men det er lov med en sprekere farge på skjorta.

Kleskode mørk dress for dame

Hva betyr så denne dresskoden for antrekket til damer? Jo, tenk stilfullt og formelt, men ikke stivpyntet.

 • Kort eller knelang kjole
  Her er det lov med begge deler, men velger du en kort modell, bør du sørge for at den når ned til knærne eller like ovenfor. Du kan velge enten lange ermer eller stropper, og kjolen trenger ikke å være i en mørk farge, selv om kleskoden indikerer dette i navnet. Husk antrekket skal være pent og formelt, ikke for kort eller uformelt.
 • Pen lang bukse med en vakker bluse
  Foretrekker du bukse fremfor kjole, kan du kle deg i en pen lang bukse med en fin bluse til. Men sørg for at du er pyntet til fest, og ikke til kontoret.
 • Stilig buksedress
  Kle deg i en stilig, elegant og trendy buksedress. Et litt mer utradisjonelt valg, men fullt lov for denne dresskoden. Men igjen husk at du skal være pyntet til fest!
 • Tilbehør
  Til slutt, sett prikken over i’en med nydelige smykker, vakker sminke og en flott frisyre.

Som for menn, er dette et mer formelt antrekk enn kleskode dress for kvinner, hvor man kan leke seg litt mer i forhold til stil, form og farger – ja, nærmest velge en hvilken som helst kjole, men fortsatt pyntet selvfølgelig.

Stilig og formell, men ikke stivt dekorert

Og helt til slutt kan vi også nevne at den norske bunaden er et plagg som kan brukes uansett kleskode og som alltid er like vakkert, uformelt som formelt.