Fordeler og ulemper med å leie inn en bryllupsplanlegger

Fordeler og ulemper med å leie inn en bryllupsplanlegger

Stressfri for brudeparet
Marjo Neerbye
Marjo
Forfatter
Share
Oppdatert den 14 august, 2023

God planlegging er alfa og omega for et vellykket bryllup! Et bryllup krever en hel del planlegging for at dagen skal bli koselig, og så godt som stressfri for brudeparet.

Det lønner seg å gjøre god research og være tidlig ute, selv om et flott bryllup også kan settes i stand i løpet av kort tid. Generelt anbefales det å starte planleggingen 8-12 måneder før bryllupsdagen, for at planleggingen skal gå så smertefritt som mulig.

Det er flere måter å planlegge et bryllup på, og hvordan dere ønsker å gjøre det kommer an på deres personligheter og økonomi. Du kan leie inn en eventkoordinator eller bryllupsplanlegger som spesialiserer seg på organisering av eventer. En bryllupsplanlegger er selvsagt spesialist på bryllup og ordner alt fra A til Å om dere ønsker det.

Alt fra seremonien med musikk og blomster, til overnatting for gjestene. De kan rett og slett ta seg av alt, med god kontakt med dere underveis.

Avhenger av dine personligheter og økonomi

Ifølge The Knot, basert på amerikanske tall, er det så mange som 36% av brudepar som leier inn en eventkoordinator for å holde styr på selve bryllupsdagen, mens 33% ansetter en bryllupsplanlegger for organiseringen av bryllupet i sin helhet.

Tall for Norge er litt vanskeligere å spesifisere da praksisen med bryllupsplanleggere og eventkoordinatorer til bryllup foreløpig ikke er særlig utbredt.

For mange kan et bryllup virke overveldende å skulle organisere selv, og da er muligheten for å få hjelp gull verdt. Andre igjen liker utfordringen en slik planlegging innebærer, med alt fra å forholde seg til budsjett til å finne riktig leverandører.

I denne artikkelen skal vi dele litt generell informasjon om bryllupsarrangører, hva du kan forvente av dem og hvor mye du må beregne å betale for deres tjenester.

Hva er ansvarsområdene til en bryllupsplanlegger?

Bruken av et firma som organiserer og planlegger bryllup er ikke noe nytt på det norske markedet, men det har vært lite utbredt. Det er først i de senere årene at flere har fått øynene opp for det å benytte seg av en bryllupsarrangør eller bryllupsplanlegger.

Felles for de som organiserer bryllup for andre, er at de ønsker å gi brudeparet den aller beste bryllupsdagen. En dag som gir mulighet for paret å være gjest i sitt eget bryllup og ha en tilstedeværelse uten stress slik at de kan nyte både de små og store øyeblikkene i løpet av feiringen. Planleggeren ønsker at brudeparet skal føle seg sett og hørt, og at de får den flotte dagen de drømmer om.

Bryllupsplanleggere har som regel ulike tilbud. De kan organisere bryllupet fra start til slutt sammen med brudeparet. Da har man flere møter og tett kontakt for å oppnå parets visjon om drømmedagen. Det kommende ekteparet deltar aktivt ved å komme med ideer og fargeønsker, tanker og justeringer.

Felles for de som arrangerer bryllup

En annen metode er å gi planleggeren noen føringer og ønsker for dagen, men ellers la bryllupskoordinatoren bestemme og organisere alt. I tillegg finnes mulighetene for eventkoordinatorer som bare er der på selve bryllupsdagen for å sørge for at ting går på skinner.

De overtar et ferdig planlagt bryllup, gjerne på et møte et par uker i forveien, og passer på at ting blir stressfritt på selve dagen.

En som planlegger bryllup for andre skal være en guide i jungelen av muligheter og en støtte gjennom bryllupsprosessen. Planleggeren sitter på bred kunnskap om hva som må og bør gjøres, og rekkefølgen som lønner seg. De har også kontakt med leverandører som er pålitelige, og har råd om hva man bør unngå.

Det er viktig å være klar over at firmaer som planlegger bryllup kan være fullbooket i opptil to år frem i tid, så det er viktig å være tidlig ute. Hent gjerne inn tilbud fra et par ulike firmaer slik at dere kan sammenligne hva som er inkludert og kjenne på kjemien. Dette er noen som dere tross alt kommer til å knytte nære bånd til gjennom planleggingen.

Prisen du må betale for en bryllupsarrangør

Prisen for en bryllupsplanlegger varierer gjerne ut fra hvor bryllupet skal være, antall gjester, ønskene for vielsen og festen, hvorvidt gjester skal ha overnatting og andre faktorer som påvirker omfanget av bryllupet. De fleste bryllupsplanleggerne opererer med en fastpris etter en avtale om hvor mye hjelp dere ønsker.

Emma Sjöholm, som driver “Weddings by Emma”, tar 85 000 kroner for full planlegging fra A til Å, og rundt 35 000 om hun overtar ansvaret for et ferdig planlagt bryllup slik at dere kan være gjester og ta livet med ro på selve dagen. Hun tilbyr også halvannen times konsultasjoner der man kan få hjelp enten om man står fast eller trenger konkret hjelp rundt en problemstilling. Dette koster 2500 kroner, og om man trenger kan man selvfølgelig booke flere konsultasjoner.

Fast pris etter avtale

Fordeler og ulemper ved å leie inn en bryllupsplanlegger

Generelt er det enorme fordeler ved å få hjelp til organiseringen av bryllupet, og roen dette gir, bidrar til en stressfri og koselig bryllupsdag.

Men det tilfører en ekstra kostnad i budsjettet, som er en reell grunn til at par unngår å benytte seg av planleggere. Har dere imidlertid økonomien til å benytte dere av en bryllupsarrangør vil dere få mye positivt ut av samarbeidet.

En bryllupsarrangør har også stålkontroll på hvilke elementer og detaljer som må på plass under en bryllupsplanlegging, men det finnes mange verktøy dere kan bruke for å klare dette selv. Det vil bare kreve mer av dere og eventuell familie og venner som hjelper til.