Velg riktig selskapskjole i bryllup i henhold til dresscode

Velg riktig selskapskjole i bryllup i henhold til dresscode

Dress og fint antrekk
Karianne Mokkelbost
Karianne
Forfatter
Share
Oppdatert den 26 september, 2023

Invitasjonen er kommet og er lagt på kjøkkenbenken. Trolig er det også opplyst «dresscode» eller «kleskode» på invitasjonen, og da gjerne en av de fem mest brukte som inkluderer Galla, Smoking, Mørk dress, Dress og Pent antrekk.

Men om man ikke er en såkalt jetsetter, vant med rød løper, eller massevis av fester og party i hverdagslivet, kan det kanskje være en utfordring å forstå seg på disse kleskodene. For gutta sier kanskje de fleste av kleskodene seg selv hva en bør velge av antrekk, men for damene er det kanskje mer tvil om hvilken type selskapskjole som er egnet i bryllup i henhold til kleskoden.

Men ikke fortvil. Vi vil her ta for oss de 5 mest brukte kleskodene i denne anledningen og gi deg våre best tips til kjolevalg.

egnet for et bryllup

Skal man velge korte eller lange selskapskjoler til bryllup?

Godt spørsmål! Kan man gjøre som man vil uansett dresscode eller er det regler for også dette? Ja, det er noen regler, men hvorvidt de følges av alle gjester, er vel heller tvilsomt. Men for at du skal gjøre riktig valg, føle deg vel, stråle av glede og feire dagen til dine kjære venner eller familie på best mulig vis, har vi lagd en oversikt som garantert vil hjelpe deg.

Det er noen regler
 • Galla – den flotteste kleskoden
  Ja, her snakker vi glamor og storstilt bryllup. Her skal det som oftest ikke spares på noe. Bryllupet feires gjerne på en vakker herregård eller et slott, så tenk kongelig og luksuriøst, glitter og glam, paljetter og det som hører med. I tradisjonen tro har ikke et kort kjolevalg noe i denne kleskoden å gjøre, selv om flere og flere nå også aksepterer det for denne kleskoden. Siden et gallaantrekk kan være nokså kostbar, kan et tips være å leie, fremfor å kjøpe.
 • Smoking – Smoking hot, men sofistikert og elegant
  Her er regelen, smoking for gutta og fotsid eller knelang kjole for damene. Todelt er også lov, og velg gjerne fine stofftyper som silke, chiffon eller sateng. Blomster og vakre rysjer er også lov, men du skal helst ikke ankomme i en helfarget sort kjole eller altfor høy splitt.
 • Mørk dress – litt mindre formelt enn smoking
  Fortsatt er det viktig at du ikke ankommer i en veldig kort kjole, men en fotside kjole eller en som går til omtrent knærne er her lov. Valget er ditt når det kommer til lange ermer eller om du vil gå for tynne stropper. Selv om kleskoden sier «mørk dress», er det ikke noen regel om mørk kjole. Den kan like gjerne være lys blå, men det skal være pent antrekk – alt fra en cocktailkjole til en lang kjole.
 • Dress – du kan velge nesten hva du vil
  Ikke helt hva du vil da, det er jo fortsatt bryllup og det forventes at en skal være flott kledd. Men i forhold til stil, farger, form og lengde står du mer fritt. Men unngå helst hvitt, så fremt ikke bruden sier at hvitt er helt greit.
 • Pent – den beste og mest behagelige kleskoden for de fleste
  Her er det meste lov og du trenger nødvendigvis ikke å bruke masse penger på antrekk til bryllupet, selv om det alltid er moro å gå på shopping etter noe nytt. Her kan du velge alt fra en kort kjole til maxikjole, men unngå likevel altfor dristige valg, det tar seg ikke helt ut på en slik dag.

Og helt til slutt – våre vakre norske bunader er alltid et flott antrekk i bryllup! Les mer om kjoler til bryllup her!